От четвъртък по две от големите улици на втория германски

...
От четвъртък по две от големите улици на втория германски
Коментари Харесай

Хамбург ограничава от тази седмица влизането на стари дизели

От четвъртък по две от огромните улици на втория немски град Хамбург с население 1.8 млн. души няма да могат да влизат дизелови коли.

Става дума за дизелови коли, които не дават отговор на стандарта за излъчвания " Евро-6 ", въведен през 2014 година В средата на месеца Върховният административен съд в Лайпциг реши, че общинските управляващи в страната могат неотложно да не разрешават влизането на дизелови коли в градовете, с цел да се изпълнят условията на Европейския съюз за ограничения против замърсяването на въздуха.

В решението обаче се предлага това да стане последователно, като се стартира от колите със стандарти Евро-4 (заменен от Евро-5 през 2009 г.), а тези с Евро-5 да не се блокират преди 1 септември 2019 година

С дело, почнало през февруари, съдът реши, че градовете Щутгарт и Дюселдорф би трябвало да помислят за възбрана на по-стари дизелови коли, само че даде опция и на други градове да го създадат като част от ограниченията за по-добро качество на въздуха. Подобни стъпки обаче могат да се приложат неотложно единствено в централни региони и огромни пътни артерии в градовете - отвън тях това би трябвало да стане последователно.

Участъкът е с дължина общо към 2.2 км по намиращите се в Западен Хамбург улици " Щреземанщрасе " (където ще се отнася единствено до транспортни средства с маса от 3.5 тона или повече) и " Макс Брауер алее " (ще се отнася за всички дизелови коли). Забраната няма да се отнася за поданици, коли на почистващи компании, снабдители и таксита.

Полицията ще ревизира коли в региона и ще постанова санкции на нарушителите в размер 25 евро (за леки автомобили) или до 75 евро (за камиони).

Според представител на организацията за околна среда и сила в Хамбург (който е обособена провинция съгласно немското административно разделение) обаче изгодата от нея е, че ще понижи трафика по улицата. Местното държавно управление споделя, че по пътищата на провинция Хамбург има 330 хиляди дизелови коли и от тях към 116 хиляди ще разполагат с технологията Евро-6.

Възможно е сходно решение да се приложи в най-големия град в северната немска провинция Шлезвиг-Холщайн, Кил, където живеят 250 хиляди души.
Забрани за влизане на дизелови коли в центъра на градовете са планувани в Париж, Мексико Сити, Мадрид и Атина до 2025 година Кметът на Копенхаген възнамерява да направи същото още следващата година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР