От четвъртък на обяд САЩ ще наложат 25% вносни мита

...
От четвъртък на обяд САЩ ще наложат 25% вносни мита
Коментари Харесай

Пекин отвърна на удара: Търговската война САЩ - Китай от днес е за $100 милиарда, но това е само началото

От четвъртък на обяд Съединени американски щати ще наложат 25% вносни мита на спомагателни 16 милиарда $ за китайски артикули, като общата сума ще доближи над 1000 позиции на стойност към 50 милиарда $ в търговията за година.

Правителството на Китай от своя страна вкара 25-процетни мита върху вноса на американски артикули на обща стойност от 16 милиарда $ в отговор на огледални дейности от страна на Вашингтон, предават международните осведомителни организации, като се базират на Централната телевизия на Китай.

Съгласно публикуваното официално съобщение, новите китайски цени за импорт от Съединени американски щати влизат в действие в 12:01 часа локално време (7:01 часа българско време). По-рано Министерството на търговията в Пекин изрази митинг по отношение на въвеждането на втория американски пакет мита и увери, че Китай ще отговори с нужните ответни ограничения.

Така Китай реагира „ око за око “, на $ с $ на стотици американски артикули, довеждайки общата стойност на засегнатите артикули до 100 милиарда $ - една седма от общата годишна търговия сред Съединени американски щати и Китай, написа Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Взети на прицел китайски артикули за експорт

Администрацията на Тръмп твърди, че нападателната позиция е ориентирана към натиска на Пекин да промени политиките, които разрешават и предизвикват кражбата на американската технология и незаслужено подбиват американските производители.

Тарифите са ориентирани към китайски артикули - като елементи за самолети и компютърни твърди дискове – от които, твърди Вашингтон, Пекин се е възползва посредством нелоялни търговски практики. Китай упрекна Съединени американски щати, че са почнали " най-голямата комерсиална война в икономическата история ".

Компютрите, електрониката и машините са измежду най-силно засегнатите, в това число 1,1 милиарда $ импорт на компютърни процесори и същото количество електрически машини.

Следващата по-голяма жертва са 700 милиона $ в интегрални схеми, 500 милиона $ в слънчеви кафези и 400 милиона $ в компютърна памет. Мотоциклети, доилни машини Също по този начин в наказателния лист са доилни машини за млечни крави, инкубатори за пилета, устройства за запис на полетите, рентгенови тръби, булдозери и дъгови лампи, както и мотоциклети и мотопеди.

Призрачни артикули

Докато взетите на прицел първи пет продукта от Китай са общо за към 9 милиарда $, има десетки артикули, които през последните две години не са виждали никакъв импорт - или доста дребни количества. Космически кораби, хеликоптери, микровълнови тръби, елементи от нуклеарен реактор, телескопи, локомотиви и регенерирани гуми са измежду стоките, подлежащи на мита, само че е малко евентуално те да бъдат наранени от тях на процедура.

Съединени американски щати усещат болката

По подигравка на ориста, стоките, към които Съединени американски щати са насочили отмъщението си, са най-вече междинни артикули, създадени в Китай от мултинационални компании, внасяни от основани в Съединени американски щати производители и не засягат китайски компании, сочи съгласно разбор на икономистите.
Икономистите от института за интернационална стопанска система Питърсън настояват, че съвсем всички американски мита, налагани на Китай досега, са за междинни артикули и главно съоръжение, нужни на американската промишленост.

Китай отвръща на удара

Досега Китай отмъщаваше $ за $, което засегна селскостопански артикули и коли през юли, с нови налози върху петрола от Съединени американски щати и още коли, които ще дойдат в четвъртък. Най-болезнено може би е митото за американската соя, защото това пречи на основен експортен пазар за американските фермери, които през предходната година са изпратили в Китай от този артикул за 14 милиарда $.

Китай даде обещание да нападна 650 разнообразни американски износни позиции, в това число хибридни електрически и офроуд коли, самосвали, асфалт, машини за магнитно-резонанса томография и мотоциклети. Списъкът включва също говеждо месо, свинско месо, доста типове риба и десетки плодове и ядки.

Цената на емблематичните „ Харли Дейвидсън “ ще се вдигне най-малко с 20%, споделя представител на магазина в Пекин.

Ще има и още
50-те милиарда $ артикули, подлежащи на мита, са единствено първият кръг. Службата на американския търговски представител търси 25% мита върху артикули за още 200 милиарда $, като тази седмица се организират чувания. Тези ограничения могат да влязат в действие още през идващия месец.

И защото Китай даде обещание да продължи да отвръща, Тръмп заплашва да вземе на мушката стоките за всичките 500 милиарда $, внасяни от Съединени американски щати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР