Oт бурната инфлация до експанзията на изкуствения интелект – световните

...
Oт бурната инфлация до експанзията на изкуствения интелект – световните
Коментари Харесай

Глобален оптимизъм с бурна инфлация: Икономическото торнадо на 2023 г.

Oт бурната инфлация до експанзията на изкуствения разсъдък – международните трендове провокираха фрапантни резултати върху стопанската система, пазарите и бизнеса в Европа през последните 12 месеца.

Euronews предлага равносметка на пет от най-важните трендове за 2023 година

Устойчивост на международната стопанска система

През последните три години международната стопанска система понесе поредни удари - тежка пандемия, разстройства на енергийните и зърнените пазари заради пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, обновяване на инфлацията и високи лихвени проценти.

И все пак икономическото произвеждане продължи да нараства през 2023 година, въпреки и умерено.

Нарасна оптимизмът за " меко приземяване " - сюжет, при който нарасналите лихвени проценти управляват инфлацията, без да провокират криза.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева регистрира " забележителна резистентност " в международната стопанска система.

Начело на тази резистентност застанаха Съединени американски щати.

Противно на прогнозите за криза заради високите лихвени проценти, най-голямата международна стопанска система продължи да се разраства. Подхранвани от постоянните потребителски разноски, предприятията поддържаха здравословни темпове на наемане.

Поредицата от разтърсвания обаче забави растежа.

Международният валутен фонд чака едвам 2,9% световна икономическа агресия през 2024 година, което е по-малко от предстоящите 3% тази година. Основно безпокойствие провокира отслабването на Китай, втората по величина стопанска система в света. Растежът ѝ е обиден от срутва на пазара на недвижими парцели, намаляващото потребителско доверие и високите равнища на младежка безработица.

Ръст при световните пазари

С намаляването на инфлацията акциите се покачиха макар бавния световен стопански напредък.

Спадът на цените на суровия нефт спомогна за понижаване на инфлационния напън. Цената на суровия вид " Брент ", интернационален бенчмарк, спадна с 14% доникъде на декември заради упованията, че международното предложение на нефт ще надвиши търсенето.

Силните резултати на американски софтуерни колоси като Apple и Nvidia способстваха за забележителна част от високите облаги.

В Европа възвръщаемостта на датската фармацевтична компания Novo Nordisk доближи 45%, с помощта на продажбите на лекарството за лекуване на затлъстяване Wegovy, а на холандската компания за полупроводници ASML - 33%.

Пазарът на облигации беше изправен пред повече разтърсвания, като цените на облигациите се намалиха за забележителен интервал през годината, което докара до повишение на доходността. Това се дължеше на несигурността по отношение на степента на повишение на лихвените проценти от страна на централните банки.

В рамките на еврозоната доходността спадна до най-ниското си ниво от девет месеца насам, защото вложителите се концентрираха върху неотдавнашните признаци за икономическо закъснение, пренебрегвайки уверенията на ЕЦБ, че не обмисля понижаване на лихвените проценти.

Тежка борба с инфлацията

Европейската централна банка (ЕЦБ концентрира напъните си върху превъзмогването на най-високите равнища на инфлация, следени от 40 години насам, основно посредством въвеждане на строги ограничения на паричната политика.

Резкият скок на инфлацията беше провокиран от излизането на международната стопанска система от провокираната от пандемията криза през 2021 и 2022 година, което докара до спиране на веригите за доставки и внезапно повишаване на цените.

Към края на 2023 година ЕЦБ, дружно с Федералния запас на Съединени американски щати (ФЕД) и Английската централна банка реши да замрази лихвените проценти след месеци на покачвания, с цел да се опита да намали инфлацията.

Агресивното повишение на лихвените проценти дейно смекчи инфлацията от пика ѝ през 2022 година, значително повлиян от нахлуването на Русия в Украйна, което докара до обилни скокове в цените на силата и зърното.

" Трябва ли да понижим бдителността си? " попита Кристин Лагард, президентът на ЕЦБ.

" Ние си задаваме този въпрос и отговорът е: Не, изрично не би трябвало да намаляваме бдителността си. "

Докато ЕЦБ показва внимателен метод, акцентирайки, че инфлацията понижава, само че остава над целевите ѝ равнища, Фед зае друга позиция, като предложи три вероятни понижения на лихвените проценти през 2024 година, обратно на предварителните упования за повишение на лихвите.

Възходът на изкуствения разсъдък и предизвикването да бъде контролиран

Изкуственият разсъдък оказа доста въздействие върху публичното схващане тази година.

Въпреки впечатляващите си достижения в региона на извличането на данни и генерирането на наличие обаче, той към момента не е на висотата на човекоподобните машини, които познаваме от научната фантастика.

Един от акцентите, които подхраниха тазгодишното неспокойствие беше ChatGPT. Чатботът даде визия за достиженията в региона на компютърните науки, макар че не всички дейно използваха цялостния му капацитет.

AI провокира и правни разногласия.

През септември 17 създатели подадоха правосъден иск против OpenAI, обвинявайки ги в " систематична кражба в всеобщ мащаб ". Този правосъден иск е измежду другите ограничения, подхванати от загрижени писатели, всички ориентирани към опълчване на неразрешеното потребление на техни творби, предпазени с авторски права, от стратегии за изкуствен интелект.

С наближаването на края на годината договарящите от Европейския съюз реализираха съглашение за първите в света всеобхватни правила за изкуствения разсъдък, с които се открива юридически контрол над технологиите.

" Европейски Съюз става първият континент, който открива ясни правила за потреблението на AI ", съобщи европейският комисар Тиери Бретон, като похвали акта.

От Twitter до X: Провокативната промяна на Илон Мъск

Илон Мъск пое управлението на Twitter  през октомври 2022 година като размени основния изпълнителен шеф и висшия мениджмънт, и инициира промени, които трансфораха платформата в това, което в този момент се назовава X.

Оттогава компанията се сблъска с голям брой провокации, в това число обвинявания в разпространяване на дезинформация, доста понижаване на приходите от реклама и спад в ангажираността на потребителите.

Disney, Comcast и други известни рекламодатели стопираха акциите си в X, откакто отчет на Media Matters, демократична застъпническа група, разкри, че техните реклами се появяват дружно със наличие в поддръжка на теориите на нацистите.  

X Corp заведе правосъдно дело против групата, обвинявайки я, че е " изфабрикувала " отчета, с цел да навреди на платформата и нейните рекламодатели.

Ситуацията ескалира, когато в буйно изявление Мъск употребява изострен език, с цел да подлага на критика фирмите, които са спрели да популяризират в X. Той ги упрекна в " изнудване " и, употребявайки нецензурни изрази, им сподели да се „ разкарат “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР