От бума на възобновяемите енергийни източници в България преди десетина

...
От бума на възобновяемите енергийни източници в България преди десетина
Коментари Харесай

Зелен ток и по-ниска сметка!? Възможно е

От взрива на възобновимите енергийни източници в България преди десетина години до ден сегашен зелените планове нонстоп са упреквани, че високите им цени водят до повишаване на електрическата енергия. Дори и откакто държавният енергиен регулатор вкара методика за отчитане на възвращаемостта на инвестицията във ВЕИ централите и тяхната сила стартира да поевтинява, те остават измежду считаните за виновници за повдигането на цената на тока у нас. Българите са все по този начин скептични и за смисъла от слагането на слънчеви панели на покривите на домовете си за произвеждане на ток за персонални потребности, само че и общините не им оказват помощ с лесни и бързи процедури, нито пък с варианти за финансиране на сходни инициативи. Мрежовите оператори пък никак не са щастливи да купуват силата от такива здания, тъй като им основават проблеми с балансирането на доставките, а и им " крадат бизнеса ".

Коренно друго стоят нещата в американския град Остин, столица на петролния щат Тексас, който е част и от революцията на шистовия газ и който би трябвало да е измежду неприятелите на възобновимите енергийни източници. В момента към 40 % от енергийното ползване на града и покрайнините му се пада на ВЕИ. Плановете на общината са до 2027 година то да стигне 65 на 100. При това сметките за ток на хората освен не нарастват, а даже са по-ниски, тъй като самите те стават производители на електрическа енергия, продават я и по този начин понижават разноските си.

Община, бизнес и жители - дружно

Това е допустимо с помощта на взаимните старания на общината в Остин, нейната енергийна компания " Остин Енерджи ", частни вложители, производители на фотоволтаични панели и компании, които се занимават с разбори на енергийното ползване и решения за повишение на енергийната успеваемост на дома. Последното напълно не значи просто промяна на дограмата и електроуредите, а цялостната смяна на държанието на енергийно и водно ползване. Което се получава единствено с присъединяване на локалните хора. В началото забележителна част от тях са били срещу, други са били скептични, само че през днешния ден над 6 хиляди частни здания, 44 учебни заведения и десетки общински здания благодарение на поддръжката на общината са част от слънчевия план на града.

Общинската компания " Остин Енерджи ", която има газови, въглищна и даже нуклеарна мощ, обслужва града и покрайнините и има 485 хиляди клиента, от които 433 хиляди са битови. Комуналната компания е втората по величина в щата. По българските управнически разбирания умерено би могла да печели без да си основава работа с възобновими източници. Още по-малко - да се загрижи за сметките на хората и за изхвърляните въглеродни излъчвания при производството на доставяната от нея електрическа енергия.

Компанията обаче от години работи по редица " възобновими " планове с хората и частни бизнесмени, които са свързани един с различен като краен резултат. Един от тях е планът Austin SHINES, чиято абревиатура " Блести " подсказва, че е обвързван с потреблението на слънчевата сила. Той оказва помощ за консолидиране на доставките на ток в града през слънчевите покриви, частните фотоволтаични паркове и складове за създадената допълнително от тях електрическа енергия. Градът разполага с две такива с обща мощ от 3 МВ, а възнамерява в идващите осем години да построи още едно с потенциал от 10 МВ, и вместилище за термална сила за 2 . 0МВ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР