От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства

...
От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: България не е готова, ако бъде разтресена от мощно земетресение

От Букурещ до София и из балканските страни поредност държавни управления не съумяват да извърнат внимание на рисковете за постройките при земетресение. Това установи " Ню Йорк Таймс " в публикация със заглавие " Уроците от албанското земетресение - Балканите не са подготвени за Голямо Земетресение ".

Вестникът напомня за земния трус на 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4, предизвикал гибелта на над 50 индивида и пострадвания на стотици и оставил хиляди без покрив. Тази покруса насочва ясно предизвестие към района, който в предишното е бил поразяван от доста по-силни трусове, а специалисти настояват, че балканските страни са неподготвени за идващ огромен трус.

Според тях управляващите в района са окуражавали строителния взрив от 90-те години през прехода от комунизъм към капитализъм, при което стандартите за сигурност постоянно са били измествани от устрема към бърза облага. В резултат милиони хора населяват жилища, които надали ще устоят огромно земетресение, написа " Ню Йорк таймс ".

Изданието цитира Матей Сумбасаку, създател на Re:Rise - първата румънска Неправителствени организации, профилирана в понижаване на сеизмичния риск, - който споделя, че единствено в Букурещ има 349 високорискови постройки, които евентуално ще рухнат при мощно земетресение. Голяма част от тях са в жилищни комплекси. Стотици други здания биха получили огромни повреди.

" Ню Йорк таймс " напомня за двете опустошителни трусове през 20-ия век в планината Вранча, Източна Румъния - през 1940 година с магнитуд 7,4 и на 4 март 1977 година с магнитуд 7,2. При втория земен трус се срутват над 30 високи здания в Букурещ, умират към 1580 индивида и близо 11 хиляди са ранени.

В текста на публикацията се напомня за земетресението в българския град Стражица през 1986 година с магнитуд 5,7, предизвикало съществени опустошения и оставило хиляди хора без дом. Цитира се специалист от софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), съгласно който България е може би по-добре готова от някои от съседите си, само че опасения пораждат новопостроените здания. По думите му приземните етажи на някои от новите здания са превърнати в магазини и на покривите е прибавен спомагателен етаж, което е риск при земетресение.

В телефонното си изявление пред вестника Петър Павлов, шеф на Националния център по сеизмично инженерство към УАСГ, приканва в България да бъде основана национална сеизмична лаборатория със задачата да ревизира устойчивостта на постройките при трусове. В публикацията на " Ню Йорк таймс " се привежда историята на земните земетресения по адриатическото крайбрежие от Хърватия през Черна гора до Албания и в днешната Северна Македония. Цитират се и мненията на експерти по сеизмичната интензивност на региона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР