От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства

...
От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства
Коментари Харесай

„Ню Йорк Таймс”: Сградите в София, Букурещ и въобще на Балканите не са готови за голям трус

От Букурещ до София и из балканските страни поредност държавни управления не съумяват да извърнат внимание на рисковете за постройките при земетресение. Това установи „ Ню Йорк таймс” в публикация със заглавие „ Уроците от албанското земетресение – Балканите не са подготвени за Голямо Земетресение”.

Вестникът напомня за земния трус на 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4, предизвикал гибелта на над 50 индивида и пострадвания на стотици и оставил хиляди без покрив. Тази покруса насочва ясно предизвестие към района, който в предишното е бил поразяван от доста по-силни трусове, а специалисти настояват, че балканските страни са неподготвени за идващ огромен трус.
Арестуваха 9 души в Албания за рухналите здания при труса от 6,4 по Рихтер Броят на жертвите на разрушенията доближи 55
Според специалистите управляващите в района са окуражавали строителния взрив от 90-те години през прехода от комунизъм към капитализъм, при което стандартите за сигурност постоянно са били измествани от устрема към бърза облага. В резултат милиони хора населяват жилища, които надали ще устоят огромно земетресение, написа изданието.

„ Ню Йорк таймс” напомня за двете опустошителни трусове през 20-ия век в планината Вранча, Източна Румъния – през 1940 година с магнитуд 7,4, и на 4 март 1977 година – с магнитуд 7,2 по Рихтер. При втория земен трус се срутват над 30 високи здания в Букурещ, умират към 1580 индивида и близо 11 хиляди са ранени.

В текста на публикацията се напомня за земетресението в българския град Стражица през 1986 година с магнитуд 5,7, предизвикало съществени опустошения и оставило хиляди хора без дом.
Български инженери вършат огледи на постройките в Албания след мощното земетресение Специалистите са разкрили пропуски в документите на огромна част от постройките, както и в качеството на употребяваните материали
Цитира се специалист от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – Петър Павлов, съгласно който България е може би по-добре готова от някои от съседите си, само че опасения пораждат новопостроените здания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР