От БСП заявиха, че ще гласуват против, с мотива, че

...
От БСП заявиха, че ще гласуват против, с мотива, че
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат дали да купим още осем самолета F-16

От Българска социалистическа партия обявиха, че ще гласоподават срещу, с претекста, че военната договорка крие опасности за българския бюджет и за националната ни сигурност

В момента Народното събрание разисква да закупи ли България още 8 изтребители F-16, предава . 

Проектът е на стойност 1,296 милиарда $ и България има период до 15 декември да отговори на Съединени американски щати. 

Офертата е почти същата като цената, на която бяха купени и първите осем машини, само че в този момент пакетът е доста по-голям. 

Освен това за разлика от първата договорка, тази ще се изплаща разсрочено, тъй като България към този момент има изискваната от Съединени американски щати кредитна история. 

" Движение за права и свободи ще гласоподава с " Да ", сподели Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи за гласуването на доставка на F-16.  " Този контракт с извършва по реда и разпоредбите, заложени през 2019 година. Надявам се скоро да се срещнем със съответните параметри на новата доставка ", заключи Ибрямов. 

Николай Дренчев от ПГ на " Възраждане " съобщи:  " Нямаме потребност от самолети F-16, желаят да подпишем празен чек ". 

От Българска социалистическа партия обявиха, че ще гласоподават срещу, с претекста, че военната договорка крие опасности за българския бюджет и за националната ни сигурност.

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев акцентира, че нито един аероплан от първите осем, към момента не е доставен от американската страна и разяснява: " Днес има някакво съвпадане. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са пристигнали и не се знае по кое време ще дойдат, т.е. тука може да става дума не за 2 милиарда и 300 милиона и още 2 милиарда и половина лв., а може да става дума за доста милиарди, защото доставчикът желае да му подпишем повторно празен чек ".

Ивайло Мирчев от " Демократична България " акцентира, че военните самолети са нужни са действието на Военновъздушните ни сили и уточни:

" Никога, когато една страна си поръчва самолети, те не чакат някъде на склад. Няма склад за самолети. Самолетите се поръчват, да, те са на чертежи, само че в действителност F-16 Block 70 е с допустимо най-модерната авионика, която съществува на този пазар. Ние имаме обвързване освен към обществото и сигурността на страната, ние имаме обвързване към хората, които са в българската войска да осигурим тези самолети. Те даже са под минимума, който е необходим за естественото действие на Военновъздушните сили “. 

Проектът на решение за капиталов разход за придобиване на нов вид военен аероплан - втори стадий, е импортиран от Министерски съвет. Ако бъде подсилен, ще се извърши задачата за окомплектоване на едвам авиационна ескадрила многоцелеви изтребители F-16.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР