„От БСП сме изключително последователни в политиките си, включително и

...
„От БСП сме изключително последователни в политиките си, включително и
Коментари Харесай

БСП с предложение за смесена избирателна система

„ От Българска социалистическа партия сме извънредно поредни в политиките си, в това число и по тематиката, обвързвана с смяната на изборната система. От месеци предлагаме нашата теза за смесена мажоритарно – пропорционална система. Тя дава опция да отговорим на упованията на хората от референдума за мажоритарен избор, само че и да се резервира държавността, институциите и парламентаризмът в България.”

Това съобщи на конференция водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от Българска социалистическа партия, член на Парламентарната група на... към профила, след съвещание на Националния съвет на партията, на който беше утвърден препоръчаният законопроект за Изборен кодекс. Тя добави, че от левицата са изчакали политическия спектакъл на ГЕРБ с внасяне на тяхното предложение за напълно мажоритарен избор.

„ Смятаме, че те използваха националната воля с предупреден резултат и отговаряме на обвиняванията, че блъфираме, че нямаме законопроект”, уточни Корнелия Нинова. Лидерът на Българска социалистическа партия беше безапелационна, че планът на левицата е подготвен – направен от професионална работна група от специалисти, освен от Българска социалистическа партия, само че и външни - конституционалисти, математици и експерти. Тя заяви, че по решение на Народно събрание, законопроектът ще бъде импортиран от парламентарната група „ Българска социалистическа партия аз България” идната седмица.

„ Заедно с това, ще предизвикваме необятен публичен и експертен диалог по системата, която предлагаме”, съобщи ръководителят на левицата и изясни, че не се трансформира броят на депутатите от 240 - 120 са мажоритарно избирани и 120 съразмерно избирани с два типа бюлетини, едната- за симетричен избор на претендентите на партиите и обединенията и отделно- бюлетина за мажоритарен избор. Корнелия Нинова изясни, че левицата предлага гласуването да бъде в един ден и по двете бюлетини, в случай че човек не реши да упражни вота си единствено за единия избор.

Тя акцентира, че второ гласоподаване ще има единствено там, където няколко мажоритарни претенденти имат идентичен брой гласове. „ Един претендент може да взе участие и в мажоритарна, и в пропорционална листа. Ако бъде определен като мажоритарен- той е депутат, а неговото място в пропорционалната листа, посредством преподреждане, се заема от идващия. Ако мажоритарен претендент не бъде определен, само че има брой гласове, те се трансферират към пропорционалната листа за партията, от която е и се броят сумарно”, разясни Нинова. По думите й гласовете, подадени за една партия или коалиция в пропорционални листи и мажоритарните претенденти, ще се пресмятат сумарно и общо.

Тя съобщи, че право на систематизиране на мандати имат партиите и обединенията, които са минали 4% преграда. Корнелия Нинова добави, че в случаите на авансово преустановяване на пълномощия на мажоритарен претендент се прави още един непълен избор, единствено за този район за мажоритарен избор, само че не е допустимо той да бъде юридически 6 месеца преди края на Народното събрание.

„ Искаме да създадем сериозна и аргументирана социална полемика, тъй като считаме, че този вид смесена система дава отговор и на упованията за мажоритарен избор на персони,но изапазва парламентаризма и държавността, институциите и Конституцията на България.

65% от българите към този момент желаят смесена изборна система. Нашият план съчетава волята на народа за смяна с резистентност на държавността”, заключи Корнелия Нинова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР