От бранша заявиха, че са готови да преминат към стачни

...
От бранша заявиха, че са готови да преминат към стачни
Коментари Харесай

Напрежението в хотелиерския и ресторантьорския сектор расте


От сектора обявиха, че са подготвени да преминат към протестни дейности.

" Държим за спазването на законите, изсветляването на бизнеса и правилните и лоялни конкурентни връзки. По никакъв метод не желаеме да ощетим нито страната, нито който и да било. Искаме една естествена, удобна бизнес конюнктура, с цел да можем да си вършим работата. “ Това сподели в утринния блок на тв " Черно море “ с водещ Иван Барбов Павлин Косев, ръководител на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

По думите му удобната бизнес конюнктура зависи от законодателството в доста аспекти. " Това са проблеми, които би трябвало да бъдат решени, тъй като бизнесът от ден на ден издъхва, а това се отразява и на страната. Данъците са разследване на естественото действие на всеки един бизнес, те не би трябвало да бъдат цел “, сподели Павлин Косев и посочи, че предстоят срещи в другите министерства, на които да бъдат разисквани опциите за разрешаване на актуалните проблеми.

От диалога в студиото на тв " Черно море “ с специалиста стана ясно,  че браншът поддържа наложителната регистрация по Данък добавена стойност на всички компании в бранш " Туризъм “. Това ще докара до изсветляване на бранша и ще обезпечи  равнопоставеност на стопанските обекти, което подсигурява и излизането от сивия бранш. 

Относно Наредба Н-18, известна като наредбата за касовите апарати, Павлин Косев изрече мнение, че бизнесът още не е подготвен за тази смяна. " За наредбата сме, само че тя би трябвало да се доизчисти, с цел да може да се приложи в действителния й смисъл “, безапелационен бе той. 

Що се отнася до инспекциите, надзор би трябвало да има, само че поправката в закона за запечатването на обектите е прекомерно последна мярка, счита специалистът. " Намирайки някаква фискална неправда, каквато и да е тя, при първо нарушаване не е обикновено обектът да бъде запечатан по време на деен сезон. 14 дни или месец този обект стои запечатан, личният състав остава без работа и действително бизнесът банкрутира. Съгласни сме неточните сътрудници да бъдат запечатани, само че дано първо да има санкция “, моли Косев. 

Относно касовата наличност, в случай че при неочаквана инспекция бъде регистрирана по-голяма, само че в границите на допустимия % от бакшиш, това да не се смята за фискална неправда, а да има толеранс. " Няма по какъв начин сервитьорът след всяка сметка да тича и да отделя бакшиша на настрана място. Това е неуместно и на практика неприложимо “, добави Косев. 

Той подсети също, че в съвсем всички европейски страни ДДС-то е под 10%, а при една петпроцентна данъчна ставка и у нас сигурно бизнесът ще изсветлее и събираемостта от страна на страната ще е много по-голяма. 

" Планираме, в случай че нещата не се случват в позитивен за сектора аспект, в събота да преминем към алегорични протестни дейности. Служителите ще бъдат облечени в жълти жилетки. Няма да затваряме нито хотели, нито заведения за хранене, само че желаеме да покажем, че не сме съгласни с тази бизнес конюнктура “, сподели Павлин Косев и добави, че в случай че нещата не се трансформират, от 1 февруари браншът ще предприеме ефикасни протестни дейности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР