От близо седмица усилено се почистват деретата държавна собственост на

...
От близо седмица усилено се почистват деретата държавна собственост на
Коментари Харесай

С тежка техника почистват усилено деретата в община Камено

От близо седмица интензивно се почистват деретата държавна благосъстоятелност на територията на община Камено, област Бургас. Към момента към този момент са изчистени над 1 200 метра, оповестиха от пресцентъра на регионалния шеф на Бургас Вълчо Чолаков.

Осигурена е още провoдимостта в най-критичните сектори , отстранени са паднали дървета, храстова растителност, битови боклуци и тръби.

Припомняме, при наводненията в област Бургас от края на месец октомври 2017 година починаха 5 души . Най-тежко беше ситуацията в община Камено, където беше оповестено и бедствено състояние. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински здания.

 Три жертви и бедствено състояние след дъждовете в Бургаско Обновена
Три жертви и бедствено състояние след дъждовете в Бургаско

Река Велека прелива в село Кости, в Царево е наводнен площадът

Кметът на село Тръстиково Иванка Драгова изясни, че локалните поданици , измежду които и 90-годишни хора, не помнят в миналото да е правено сходно почистване на деретата в региона.
Селото беше едно от потърпевшите при бедствените наводнения през 2017 година, когато водната буря взе човешки жертви и нанесе редица материални вреди.

Първоначално деретата в региона се чистеха от лица, лишени от независимост. След това регионалният шеф Чолаков е получил и нужното подпомагане от страна на Главната дирекция " Противопожарна сигурност и отбрана на популацията " - от службата спомогнали за почистването на секторите с тежка техника .

 Разпределят 75% от даренията за Камено и 25% за потърпевшите от Бургас
Разпределят 75% от даренията за Камено и 25% за потърпевшите от Бургас

163 500 лв. се дават на община Камено и 54 500 - на Бургас

Самият Чолаков ревизира на терен по какъв начин вървят дейностите по почистването. Проверката откри, че към този момент са проводими 200 метра от Татарски дол в село Ливада, 600 метра от дерето на село Полски Извор в посока село Черни връх, а тежка техника продължава работа върху дерето в село Тръстиково.

По думите на регионалния шеф, това което прави бургаската регионална администрация за почистването на сериозни сектори е казус , тъй като се прави без нужния финансов запас, само че никога не било мъжество.

" Не стопираме да търсим разновидности, държавното управление ни оказва помощ, само че проблемите са трупани с години, по тази причина напъните би трябвало да бъдат взаимни. На локално равнище би трябвало да се поема самодейност съгласно опциите. На територията на област Бургас секторите за разчистване са стотици хиляди метри, а казусът отлежава повече от 30 години . От хората разбираме, че някъде разчистване не се е случвало в никакъв случай. За мен единственото вярно в тази обстановка е да не си прехвърляме топката, а институциите взаимно, кой с каквото може и съгласно компетенциите си, да се опитаме да свършим нещо потребно. В област Бургас съумяваме да го вършим. Това, което реализирах с времето е да убедя всички институции, че няма " моя и твоя работа ", хората не се интересуват чия е компетентността и са прави. Работим като общ механизъм, това е страната ", разяснява Чолаков.

 Пострадалите при наводненията общини в Бургас плашат с митинг
Пострадалите при наводненията общини в Бургас плашат с митинг

Държавата незабавно да почисти затлачените дерета в региона

" Пробвахме с лица лишени от независимост, резултатът не беше задоволителен, в този момент с помощта на пожарната работим с тежка техника. Не е изцяло решение на казуса, само че е стъпка. Аз съм теоретичен, че решенията идват с дребни, само че поредни дейности, не с недоволство и неодобрение ", добави още регионалният шеф.

Междувременно Министерски съвет отпусна 61 808 лева за обезпечаване проводимостта на сектори от речното легло на р. Русокастренска в южния и северния завършек на с. Русокастро. Тече процедура по правене на план, след което ще бъде предоставено и самото разчистване.

4 309 140 059 млн. са отпуснати по фонд " Солидарност " за общините Камено и Бургас, наранени от бедственото наводняване през 2017 година. Средствата са за възобновяване на разноските, които общинските администрации са направили за премахване на вредите, нанесени от наводнението.

 Снимка 389687
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР