От близо месец работим по създаването на нова Национална програма

...
От близо месец работим по създаването на нова Национална програма
Коментари Харесай

МЗ създава нова програма за донорство

От близо месец работим по основаването на нова Национална стратегия за донорство и Пътна карта към нея. За страдание ви оповестяваме тази вест при започване на Европейската седмица на донорството и в деня, в който умря младеж, който не можа да дочака своя късмет за трансплантация.

Това съобщи заместник-министър Бойко Пенков на брифинг, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Той акцентира, че младият мъж е трябвало да пътува при започване на идната седмица до най-големия трансплантационен център в Рим, където да бъде осъществена консултация за опциите за трансплантация при неговото положение. Българските лекари са показали, че трансплантация е била невъзможна заради съществуване на редица противопоказания.

„ Проблемът с донорството е сериозен. От началото на 2018-а година след присъединението на 115 страни на декларация против трафика на органи и трансплантационен туризъм от ден на ден европейски страни отхвърлят достъпа на непознати пациенти до своите трансплантационни центрове и стратегии “, изясни доктор Пенков.

Това е повода осемте страни пълноправни членки на Евротрансплант – Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Словакия, Хърватия, Люксембург и Унгария, да отхвърлят трансплантация на български пациенти. За да може наши съграждани, нуждаещи се от трансплантация, да бъдат лекувани в тези страни, страната ни би трябвало да дава отговор на критерия 10 донора на милион население/годишно.

„ Предизвикателството пред нас е съществено, по тази причина и напъните ни са ориентирани от една страна към повишение на донорството, а въпреки това към незабавни договаряния с интернационалните експерти в региона на трансплантологията, които да правят интервенции у нас и да обучат нашите лекари. Трансплантациите са приоритет и на държавното управление, и на Министерство на здравеопазването. Средствата за тях са налични, а при положение на нужда ще бъде обезпечен и спомагателен запас “, съобщи още доктор Пенков.

Той посочи, че договарянията с интернационалните експерти са в напреднал стадий. Вече бяха осъществени първите визити от непознати лекари, които се срещнаха с опциите на страната ни. Изпълнителният шеф на ИАТ доктор Михаил Христов уточни, че от началото на 2018-а до момента трупните донори в страната ни са едвам 10. За да можем да отговорим на условията за пълноправно участие в Евротрансплант, броят им би трябвало да се усили неколкократно. Д-р Христов акцентира, че съгласно данните за донорството в Европейския съюз България е в дъното на класацията.

Набелязаните ограничения за поощряване на донорството включват незабавни законодателни и нормативни промени, дейна работа с координаторите от центровете по донорство, подготовка на екипи, които у нас да правят трансплантации, и осъществяване на огромна национална акция за донорството.

Работата по Националната стратегия и Пътната карта към нея е със период до шест месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР