От близо година сме свидетели на безпрецедентния разпад на правовата

...
От близо година сме свидетели на безпрецедентния разпад на правовата
Коментари Харесай

Зелен паспорт за ваксинация - сегрегация, основана на здравен критерий

От близо година сме очевидци на невиждания разпад на правовата страна. От предишния март живеем с ритъма на карантината, излизането от карантина, новата карантина и вечерния час. Всичко това в съвсем безусловно политическо безмълвие. Единствено методът (и оправянето на държавното управление с епидемията) се слага под въпрос от опозицията. Не самите ограничения, до момента в който точно те би трябвало да бъдат прегледани.

Трябва да се признае творчеството на ръководещото болшинство при въвеждането на все по-задушаващи свободата ограничения, въодушевени от лекарите от Научния съвет, вездесъщи в медиите, за множеството от които грижата за обществените свободи е равна на нула. Последната концепция мина границата в актуалната трескава полуда в релативно медийно и политическо безмълвие. Тя пристигна от една депутатка от Съюза на демократите и самостоятелните, Валери Сикс, фармацевт по специалност, която предложи в тирада пред Националното заседание да се вкара “зелен паспорт” за всички имунизирани лица. Дори бе импортиран законопроект за това.

Бихме могли да вземем образец от Израел, който издава на всяко имунизирано лице зелен паспорт, допускащ му да посещава културни места, ресторант… В последна сметка, да се върне към естествения живот, уточни тя.

Трябва да отбележим, че Жил Симеони, ръководител на Изпълнителния съвет на Корсика, пази сходна мярка, която би разрешила на хората с негативен тест за Коронавирус да отидат на красивия остров, снабдени със “зелен пропуск”, който свидетелства, че не са носители на вируса.

Не знаем дали Валери Сикс, парламентарната група на Съюза на демократите и самостоятелните, която поддържа това предложение, или пък Жил Симеони схващат плашещия либерален декаданс на сходни ограничения. Ако това е по този начин, тогава има утежняващи условия и можем с съображение да считаме, че тези хора към този момент не принадлежат към републиканския лагер.

Защото какво значи съответно тази концепция за здравен паспорт?

Тя в действителност включва две неща. Първото е, че в света на ковид към този момент ще има две категории жители, които нямат едни и същи права: жителите, които се имунизират, и жителите, които не се имунизират. Гражданите, които се имунизират, ще имат достъп до местата на възобновения обществен живот, при изискване, че показват доказателство за имунизация (паспорт). Те ще могат да се хранят в ресторант, да посещават музеи, да вървят на концерти. Да се върнат към естествения живот, както хубаво го сподели Валери Сикс. Гражданите, които решат да не се имунизират (независимо по каква причина), няма да имат достъп до тези места на цивилизоваността и затова ще живеят в съвсем цялостна обществена изолираност.

Нека изречем думата: сегрегация, учредена на здравен аршин.

Ако не сте имунизирани, това значи, че сте евентуално опасни; затова ще ви отстранят от обществения и обществения живот.

Второто нещо, което допуска тази мярка, е съвсем цялостното обвързване да се ваксинирате. Разбираме добре залога: съгласно едно ново изследване над 50 на 100 от французите се опълчват на концепцията да се имунизират против Коронавирус. Това значи, че би трябвало да се свърши работа по убеждаването им. В Израел е още по-лошо, защото тази цифра доближава 75 на 100, което изяснява решението, взето от израелското здравно министерство.

Аз безусловно почитам тези, които не желаят да бъдат имунизирани. Мога да ги схвана. Казвам единствено, че да бъдеш имунизиран и да не си имунизиран не са едно и също нещо… Ако сте имунизирани, имате право да живеете обикновено, съобщи шефът на Съюза на демократите и самостоятелните, Жан-Кристоф Лагард. Колегата му Валери Сикс добави: Нашата група счита, че сходна мярка може да подтикне французите да се имунизират и да осъзнаят, че имунизацията разрешава да защитят себе си, само че и другите.

Да се мисли, че мярка като зеления паспорт може да накара французите да се имунизират, е безспорна нелепост. Дори е съвсем несъмнено, че ще се случи тъкмо противоположното. Недоверието на голяма част от французите към имунизациите ще нарасне още повече и конспираторите от всички страни ще имат нов мотив, с цел да задвижат машината на недоверието. Трябва да си доста доверчив или изцяло откъснат от действителността, с цел да мислиш противоположното.

Но тази история с имунизациите е второстепенна. Основният проблем е другаде. Той е във опцията толкоз варварска и антидемократична концепция въобще да се появи в нашата народна власт, в нашия парламент и да бъде защитавана от хора, които априори са умерени и демократи.

Това е следващият знак за невероятния либерален декаданс, който безпомощно следим от март в съвсем цялостно политическо безмълвие. Бяха наложени най-безумните и убийствени за свободата ограничения без никакъв либерален спор, под въздействието на един теоретичен съвет, който не е определен и затова няма никаква демократична легитимност.

Новият пост-COVID свят е “безконтактно общество” (по израза на журналиста Франсоа Салтиел), свят, в който страхът и медицинският дискурс направиха допустимо това, което би изглеждало немислимо преди епидемията. Всичко това е целесъобразно от морализаторското и вменяващо възприятие за виновност говорене на държавното управление за дълга за взаимност на всички нас, въпреки че по подигравка на ориста от три години то не стопира да се подиграва и да потъпква този императив за взаимност.

Не всички пречки са отстранени, само че за какъв брой време? Няколко лекари се оповестиха обществено против зеления паспорт, смятайки, че това би било контрапродуктивно в вероятността да бъдат уверени допустимо най-вече хора да се имунизират. Наскоро СЗО разгласи, че не предлага въвеждането на имунизационен паспорт (но през октомври подписа протокол за съдействие с Естония за създаването на цифров имунизационен сертификат…).

Англичаните наподобява също се отхвърлиха от тази мярка, откакто хипотезата бе повдигната от новия им министър на имунизациите, Надим Захауи. Да се надяваме, че Франция също ще устои, макар натиска, който безспорно ще бъде извършен от политическите и медицински среди. Още по-тревожното във всичко това е изгубването на всевъзможен сериозен дух и фактът, че толкоз шокиращи ограничения, като всеобщата карантина или пък зеления паспорт, не провокират същинско отвращение.

Източник: " Гласове "

Превод от френски: Галя Дачкова

Автор: Матийо Слама, " Фигаро "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР