От близо два века жителите на белгийския град Вервие разказват

...
От близо два века жителите на белгийския град Вервие разказват
Коментари Харесай

Легендата оживя: Откриха сърцето на белгийски кмет, погребано под фонтан в града му

От близо два века жителите на белгийския град Вервие описват легенда, която твърди, че сърцето на един от някогашните кметове е заровено под един от фонтаните в града, предават международните информационни организации.

Доскоро тази история се считаше за следващия "градски мит ", само че се оказва, че в действителност тя е безусловно достоверна.

Преди месец строители, извършващи ремонтни действия по един от фонтаните, откриват в основата му дребна железна кутия. В нея има буркан, цялостен със алкохол, в който е сложено сърцето на градоначалника Пиер Давид.

"Реликвата се загатва в няколко общински документа, само че до момента никой не е взимал информацията насериозно. От през днешния ден обаче това към този момент няма да е легенда, а потвърден факт ", споделя началника на общинския съвет на Вервие Максим Дегей.

Пиер Давид става първия кмет на Вервие след оповестяването на независимостта на Белгия. Той към момента заема поста, когато умира при безразсъден случай след рухване от плевнята на личната си плантация.

В негова чест локалната власт взема решение да издигне въпросния шадраван и, с разрешението на фамилията на Давид, да сложи сърцето му в неговата основа.

В момента урната е изложена в Музея за изкуство и керамика във Вервие, а след завършването на ремонтните действия по фонтана, ще бъде върната в основите му.

"Не се сещам за различен градоначалник, чието сърце е непокътнато в паметник. Това е неповторим случай ", споделя кураторът на музея Натали Веертс.
Първият мандат на Пиер Давид като кмет на града е още по време на френското ръководство в интервала сред 1800 и 1808 година. Вторият му мандат стартира през 1830 година, когато Белгия става самостоятелна страна.

Той основава първата противопожарна работа в града и упорства за повече бистрота в политиката, като дава обществен достъп до съвещанията на общинския съвет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР