От Белгия може да тръгне нова революция във футболния бизнес,

...
От Белгия може да тръгне нова революция във футболния бизнес,
Коментари Харесай

Бъдещето на футболния бизнес е в ръцете на белгийски съд

От Белгия може да тръгне нова гражданска война във футболния бизнес, по този начин както преди повече от 20 години се случи и с правилото “Босман”, трансформирало вечно трансферния пазар.

На 18 януари 2018 година се чака да бъде произнесено решението на Апелативния съд в Брюксел по дело на дребен клуб от района на Лиеж и капиталовия фонд Doyen Sports против три от главните правила на ФИФА и УЕФА - финансовия феърплей, възбраната за притежаването на правата на играчи от трети страни (ТРО) и легитимността на Спортния трибунал в Лозана.

Ищците упорстват делото да бъде изпратено за разглеждане от Европейския съд, защото съгласно тях разпоредбите на ФИФА и УЕФА нарушават главните закони на Европейския съюз: свободна конкуренция, свободно придвижване на капитали, независимост на вложение, свободно предвижване на служащи и услуги.

Подобен проблем към този момент имаше през 2015 година, когато първоинстанционен съд в Брюксел удволетвори тъжба на футболния сътрудник Даниел Стриани и я пренасочи за разглеждане в Европейския съд. Той нападна разпоредбите за финансовия феърплей като противоречащи на фундаменталните правила на Европейски Съюз. Европейският съд тогава счете за недопустимо и " лишено от смисъл " запитването по решението на белгийския съд и не го прегледа, което се одобри като победа за УЕФА.

По-същото време е заведено и делото, чиято развръзка се чака на 18 януари. По него работят същите юристи, работили и по случая " Босман " - Жан-Луи Дюпон и Мартин Хисел.

Ищците са ФК Серен и вездесъщия капиталов фонд Doyen Sports, който преди възбраната за владение на спортните права от трети страни имаше солидна клиентела отпред с Неймар, Фалкао и куп други футболисти. Те желаят възбраната да бъде сменена с по-стриктна регулация.

В претекстовете си те показват, че сега ФИФА няма толкоз строги регулации по отношение на собствеността на клубовете, които постоянно са владяни от мафиоти. Дават се за образец и модели на заобикаляне на възбраната, като най-често капиталовите фондове непосредствено купуват клуб, който през днешния ден подписва с футболист, а на идващия ден го продава, като резервира % от правата му, което на процедура обезсмисля TPO. Такъв бил казусът с уругвайския клуб Депортиво Малдонадо, притежаван от мениджърската организация Stellar Group.

Съдът в Лозана пък е нападнат, тъй като точно там се вземат решение разногласията с ФИФА и УЕФА, а той не ползва европейското законодателство, а в това време бил стопански и политически подвластен от двете могъщи интернационалните организации.

Решението на съда в Брюксел е единствено първа стъпка, която може да разклати съществено настоящето положение на нещата, а точно - правото на ФИФА и УЕФА да контролират всички стопански аспекти в спорта и да имат самостоятелна правосъдна система.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР