От Българския лекарски съюз отново алармират за проблеми със задължителните

...
От Българския лекарски съюз отново алармират за проблеми със задължителните
Коментари Харесай

БЛС: Хаосът с е-рецепти продължава

От Българския лекарски съюз още веднъж сигнализират за проблеми със наложителните е-рецепти. Те приканват виновните институции да подхващат незабавни дейности за разрешаване на казуса и припомнят, че си резервират правото на протестни дейности, както и опцията да защитят правата на лекарите и пациентите по правосъден път.

" Вече пети ден следим последствията и тоталния безпорядък, настъпил след въвеждането на наложителната електронна рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет ", показват от Българския лекарски съюз.

От съсловната организация настояха да се вкара редом потребление на хартиената и електронната рецепта. Те оферират двата типа предписания да се употребяват за избран интервал от време, до момента в който се отстранят проблемите.

От Българският лекарски съюз оферират:
Въвеждане на редом потребление на хартиена и електронна рецепта за избран интервал от време. През този интервал хартиената рецепта наложително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след осъществяването й, подписана от пациента, за цялост на досието на пациента и гарантиране на контрола при разпределяне. Право на всеки доктор и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.Максимално бързо въвеждане на наличен, цифров указател на всички лекарства, популяризирани на територията на Р България с отчитане в действително време на тяхната наличност в аптечната мрежа.Създаване на цифрово (интерактивно) приложение за пациентите, което да дава информация за наличностите на медикаментите в аптеките.Строго съблюдаване на Чл. 34. от Наредба № 4 за Условията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, който ясно регламентира: „ …когато лекарственият артикул е постановен посредством интернационално непатентно или фармакопейно название на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен артикул, позволен за приложимост в страната, който съдържа предписаното интензивно вещество, като наложително се съблюдават предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица; 2. когато лекарственият артикул е постановен под комерсиално название, се отпуска тъкмо предписаният артикул. (2) Когато аптеката не разполага с наставления лекарствен артикул, магистър-фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея.Законови промени за повишение на контрола при разпределяне на лекарства, както и гарантиране на правото на осведоменост на пациента за най-евтината опция за лекуване още на територията на лекарския кабинет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР