От Българския лекарски съюз (БЛС) са отправили запитване до Здравната

...
От Българския лекарски съюз (БЛС) са отправили запитване до Здравната
Коментари Харесай

БЛС се чуди защо касата не е сигнализирала за скъпите лекарства

От Българския лекарски съюз (БЛС) са отправили питане до Здравната каса по какъв начин се е стигнало до това Касата да заплаща обещано онколекарство 7 пъти по-скъпо на частните лечебни заведения спрямо държавните. " Защо шефът на Касата не е уведомил министерство на опазването на здравето ", попита ръководителят на съсловната организация Иван Маджаров, представен от БНР, във връзка със абсурда с цените на медикаменти, купувани от едни лечебни заведения на няколко пъти по-високи цени от други, който потегли от изказване на шефа на НЗОК Дечо Дечев.

" Не одобряваме обстоятелството да ни се твърди, че е законно, тъй като оставаше и да бъде нелегално. Тоест в случай че забелязвате един и същи артикул, го купуваш на разнообразни цени. Има доста способи, по които да информираш и Съвета за цени и реимбурсация, и Министерство на здравеопазването, да не използваш това, с цел да вкарваш ерес сред реализатори на здравна помощ ", съобщи той. Според Маджаров някой би трябвало да изясни кой дистрибутор си е разрешил до 700 % надценка. По думите му информацията за търгуването с медикаменти, има този „ който заплаща ". „ И е чудно по какъв начин страната, която купува, не е забелязала 7 пъти разлика в цените ", разяснява той. Според ръководителя на БЛС частните лечебни заведения би трябвало да вършат публични поръчки, в случай че желаят да употребяват публичния запас.  

" Търговете за онколекарствата би трябвало се централизират, с цел да няма злоупотреби с публични средства ", разяснява след съвещание на Надзорния съвет на касата и един от неговите членове доктор Иван Кокалов. " Това е решението на казуса. Иначе в смисъла на това никой не може да съди частните лечебни заведения, все нещо са нарушили, те просто са взели оптималното. Нас ни твърдят, че първо ще бъде заменен законът и второ, че в скоро време ще проработи този централизиран търг на равнище министерство, тогава ще отпадне ", съобщи той.

На последното съвещание на здравната комисия министърът на опазването на здравето съобщи, че ще предложи законови промени и частните лечебни заведения да вършат публични поръчки за медикаментите. От Българската болнична асоциация обаче не считат, че публичните поръчки са панацея и че те ще подсигуряват ниски цени. Свилена Димитрова от асоциацията даде образец с общинска болница, която е провела търг, само че отново е купила скъпо лекарството. Става дума за СБАЛО " Хасково ", която е платила 859 лева за лекарството Пеметрексед. В петък НЗОК разгласява лист с всички лечебни заведения, купували въпросното лекарство. От него се вижда, че при пределна цена 1063 лева, лечебните заведения са купували медикамента на цени от 117 лева до оптималната допустима. В горния диапазон са доставките към частни лечебни заведения. Държавните и общинските са го купували на ниски цени, като се изключи хасковската болница. 

 

КОНТРОЛ

На идващото си съвещание Надзорният съвет на касата ще разисква по какъв начин да се усъвършенства контрола от страна на НЗОК, взеха решение надзорниците на днешното съвещание, което се организира в здравното ведомство. " В момента контролът е единствено на документи и не е ефикасен ", разяснява шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев, представен от clinica.bg. " Ще обсъдим какви са разновидностите да го подобрим, какво се случва сега, има ли потребност от повече хора и какви ограничения би трябвало да се вземат ", сподели и представителят на синдикатите в Народно събрание доктор Иван Кокалов. По думите му до края на февруари лечебните заведения ще се регистрират по остарелия Национален рамков контракт. " Нищо няма да бъде изгубено, когато определим бюджетите за цялата година, ще бъде употребен заложения запас, в това число този за увеличените пътеки ", изясни той и добави, че отчитането по остарелия НРД до края на февруари е оперативно належащо, защото тогава в срокът, до който лечебните заведения би трябвало да подпишат контракт с НЗОК за тази година. Очаква се НРД 2020-2022 година да бъде оповестен в петък.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР