От Българския лекарски съюз (БЛС) искат да се въведе един

...
От Българския лекарски съюз (БЛС) искат да се въведе един
Коментари Харесай

Искат още по-скъпи лекарски услуги и по левче за деца при джипито

От Българския лекарски съюз (БЛС) желаят да се вкара един лев потребителска такса за обзор на дете при персоналния доктор, а страната да доплаща 1.90 лв., както е при пенсионерите, написа "Труд ".

Това заяви зам.-председателят на съюза лекар Николай Брънзалов преди договарянията по Националния рамков контракт (НРД) с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). “Предназначението на потребителската такса е да се спре свръхпотреблението и да се дофинансира съответното лечебно заведение за извънболнична помощ”, сподели още доктор Брънзалов.

Във вторник депутатите одобриха на първо четене законопроекта за Бюджет 2020 за НЗОК, който планува средствата за касата да набъбнат с 445 млн. лева и да доближат 4,447 милиарда лв.. От Българския лекарски съюз упорстват част от плануваните спомагателни 200 млн. лв. в бюджета на НЗОК за идната година да отидат за повишение на цените на 220 клиничните пътеки, само че и да се понижат с най-малко 10% прогнозните хоспитализации за идната година.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров уточни, че не може лечебните заведения да бъдат принуждавани да усилват хоспитализациите, с цел да набират средства за заплати на личния състав си. Сред предложенията на съюза е и сред 30 и 35% от приходите по клинични пътеки да бъдат предопределени за заплати на лекарите и медицинските експерти, работещи в лечебните заведения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР