От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепят необходимостта от нов Закон

...
От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепят необходимостта от нов Закон
Коментари Харесай

БТПП: Неефективно е налагането на квоти за наемане на лица с трайни увреждания

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) поддържат нуждата от нов Закон за хората с увреждания, само че оферират пет свои хрумвания за законопроекта . Това излиза наяве от позиция на Палатата, оповестена на тяхната страница.

Предложенията на работодателската организация са следните:
Да се изключат от квотното обвързване (за назначение на хора с увреждания - б.р.) по член 41 от законопроекта предприятията с по-малко от 50 служители/работници. Квотното обвързване по член 41 от законопроекта да се включи в задължението на работодателя по член 315 от Кодекса на труда. Квотното обвързване на работодателя по член 41 да е според от типа икономическа активност - както в член 315 от Кодекса на труда. Работодателят да се освободи от задължението за назначение на лица с трайни увреждания , респективно - от отговорност за санкция, при положение, че Агенцията не насочи в 3-месечен период такова лице . Да се регламентират по-гъвкави разпореждания за краткотрайно назначение на лица с трайни увреждания, посредством Агенциите за краткотрайна претовареност.
Припомняме, въпросният член 41 задължава работодателите да назначават служащи с увреждания по квотен принцип. Задължението за работодатели с 26 до 50 служащи и чиновници - 1 лице с трайно увреждане . Във компания с 51 до 99 чиновници - 2 души с трайни увреждания. За по-големите предприятия квотата е 2% от средносписъчния състав на компанията. Тези квоти са отвън уговорките на работодателите по член 315 от Кодекса на труда да заделят за трудоустроени хора от 4 до 10 % от работните си места .

От БТПП са резервирани към следните текстове, описващи отговорностите на работодателите да пригодят избраните работни места за хората с увреждания. Едното предложение е да уведомят Агенцията по заетостта за избраните от тях работни места, подобаващи работни места за хора с трайни увреждания. Другото им обвързване, към което изпитват запаси, е възнаграждение на ежемесечна компенсационна такса в размер на 30 % от минималната работна заплата за страната. Таксата стартира да се начислява от четвъртия месец след уведомлението на Агенцията по заетостта за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане .

Според работодателите предлагането в 41 член е непоследователно спрямо настоящата нормативна уредба.

Според член 315 от Кодекса на труда отговорностите на работодателите в този момент са по-леки. Те са най-вече за по-големите предприятия и касае 4-10% от работните места за трудоустроени служащи.

Сегашният законопроект предлага по-тежки отговорности за бизнеса без да се преценяват с икономическата активност и броя на заетите места, репликират от БТПП и дават съответни образци - опонира на пазарните правила задължението на заплащането на компенсационна такса след третия месец, в който няма назначен човек с увреждане.

Ако работодателят самичък не е разкрил подобаващи лица с трайни увреждания, или в случай че такива не са били ориентирани към него от Агенцията по заетостта, то местата в листата за лица с трайни увреждания биха могли да са заети от здрави лица, а не да се държат незаети, аргументират се от Търговско-промишлената палата.

Според тях е препоръчана неефективна обществена конструкция, включваща голям брой органи с някои дублиращи се функционалности , при което ефикасността неизбежно се намалява, а отговорността - се размива.

Въпреки оповестените цели на измененията на Закона да подсигурява резултатност, ефикасността се размива в частта по отношение на предстоящите разноски за създаваните нови органи и структури, предизвестяват от БТПП.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР