От Българската стопанска камара отново настояват от Агенцията по вписвания

...
От Българската стопанска камара отново настояват от Агенцията по вписвания
Коментари Харесай

Агенцията по вписвания да каже причините за срива в Търговския регистър

От Българската стопанска камара още веднъж упорстват от Агенцията по вписвания да кажат аргументите за срутва на Търговския указател . В намерено писмо до министъра на правораздаването Цецка Цачева и до изпълнителния шеф на Агенцията Габриела Козарева работодателите приканват да бъдат оповестени всички аргументи, довели до срутва на Търговския указател. Те желаят да знаят и ограниченията за застраховане на неговото действие, пишат от БСК.

Първото гледище за намерено признание на проблемите и ограниченията за отбягване на сходни проблеми в бъдеще е направено от БСК на 27 авгус т. До този миг няма отговор на поставените въпроси от Камарата.

 Търговския указател още веднъж може да спре
Търговския указател още веднъж може да спре

Агенцията по вписванията има 20 дни, с цел да откри 120 терабайта дисково пространство

Повод за писмото им е оповестената незабавна процедура на 12 октомври за закупуване на в допълнение дисково пространство. От БСК желаят да знаят дали това не е резултат от дейности и бездействия на Агенцията по вписвания и че към датата на първия срив - 9 август, на дисковите масиви специалистите от Агенцията не са били длъжни да знаят, че може да се случи срив в системата, както и че по-нататък ще се наложи незабавно да се търси в допълнение дисково пространство. Процедурата ускорява терзанията на бизнеса , че естественото действие на регистъра не е обезпечено, и сме изправени пред действителна заплаха от нов срив, написа в писмото.

 БСК: Все още не се знае дали данните в Търговския указател са възобновени
БСК: Все още не се знае дали данните в Търговския указател са възобновени

Как ще се подсигурява, че няма да има нов срив на ТР, питат работодателите

От Българска социалистическа партия напомнят, че в продължение на 19 дни, в интервала 9-27 август 2018 година, станахме очевидци на невиждан срив в работата на Търговския указател, който на процедура докара до прекратяване на услугите , предоставяни на потребителите на регистъра, и затрудни извънредно доста оперативната им активност.

Сривът се появи след проблеми в активността на регистъра, в това число и законодателни промени, които уголемяват броя на документите, които обработва и показва Търговския указател.

От работодателската организация пишат, че няколко следващи години, че повече от година се забавя обработката на оповестяването на годишни финансови доклади. Според представляващия БСК Радосвет Радев тезата, че Агенцията по вписвания не знае какво е техническото положение на дисковите масиви , където се съхраняват данните от поверените ѝ за администриране регистри.

Неприемливо е и да не планува и ръководи риска от настъпване на механически недостатък. " Оставяме без коментар, че за мотивиране на претекстовете за избор на типа на процедурата, преди всичко са посочени " изявления в медиите " , написа в писмото на БСК.

" Силно притеснително е и посоченото в Решението изказване, че в границите на към 20 календарни дни дисковото пространство в Информационен център ще свърши, а в Резервен информативен център това ще се случи в границите на към 14 календарни дни , което ще докара до прекъсване на базите данни на регистрите и прекъсването на функционалностите предоставяни от регистрите, както и прекъсване на работа на цялата ИТ инфраструктура на Агенцията ", пишат от БСК.

Според тях тази информация основава съмнения, че процесите в Агенцията по вписвания е извънредно безредно и непрозрачно. Те се притесняват, че даже да е сполучлива процедурата, активността на осведомителните регистри ще е изложена на огромен риск.

Припомняме, сривът на Търговския указател стана на 9 август 2018 година. Тогава от организацията показаха като причина за прекъсването дефектирането на 4 дискови пространства от базата данни на Търговския указател.
Регистърът стартира да действа изцяло чак на 27 август.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР