От Българската стопанска камара (БСК) подкрепят удължаването на сроковете, в

...
От Българската стопанска камара (БСК) подкрепят удължаването на сроковете, в
Коментари Харесай

БСК отчита, че малко фирми могат да се възползват от отстрочката по Наредба Н-18

От Българската стопанска камара (БСК) поддържат удължаването на периодите, в които бизнесът би трябвало да вкара фискални устройства - до 31 януари 2020 година, за предприятията, които употребяват СУПТО (програма за търговски обекти - б.р.), и до 31 март 2020 година, за предприятията, извършващи продажби на артикули или услуги посредством електронен магазин.

Това се споделя в мнение, изпратено от БСК на финансовия министър Владислав Горанов и на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова. Документът е във връзка плана на Наредбата за допълнение на Наредба № Н-18 от 2006 година Тя е за вписване и отчитане посредством фискални устройства на продажбите в комерсиалните обекти, условията към софтуерите за ръководството им и условия към лицата, които правят продажби посредством електронен магазин (Наредбата).

" Вярваме, че в тези периоди ще бъдат прегледани и взети поради направените оферти в работните групи с присъединяване на бизнеса по 3-те тематични области ", пишат от БСК. Областите са:

Развитие на настоящия модел за отчитане на продажбите с фискални устройства;

Перспективи пред фискалната регулация на заплащанията с карти и транзакциите посредством платежни оператори;

Възможности за софтуерна фискализация или продан на фискална информация посредством автоматизирани интерфейси.

От стопанската камара поддържат алтернативата за междинните и огромни предприятия за потребление на СУПТО с облекчени условия при блокиране на софтуера. Това може да стане при обвързване за генериране и изпращане на типов одиторски файл в Национална агенция за приходите до 31 януари на 2020 година. В същото време, считаме, че тази опция следва да е налична за по-широк кръг предприятия, се споделя в позицията.

Според претекстовете на плана, малко над 900 компании могат да се възползват от алтернативата (за удължените срокове). Условията са няколко - предприятията да дават отговор на критериите за междинни и огромни предприятия, и получените заплащания по продажби за миналата година, за които е налице обвързване за издаване на фискален бон, да не надвишават 5 % от размера на чистите доходи от продажби.

От БСК желаят прецизиране на текстове в Наредбата, които основават несъразмерна административна тежест или ограничавания. Тези текстове са признати при предходното изменение на Наредбата от 02 юли 2019, в т. ч.: Изискването софтуерът за ръководство на продажби наложително да поддържа интерфейс на български език (Приложение № 29 към член 52а; т. 1). Доколкото не съществува правно съображение за сходно условие, предлагаме то да се отнася единствено за модулите, които експортират данни за задачите на фискалния надзор.

Посочените като съображение претекстове за отменяне на предлагането в Справката за отразяване на предложенията и мненията, оповестена на портала за публични съвещания, а точно член 10, член 1 и 2 от Закона за българския език, цитират несъществуваща правна норма, се споделя в мнението на БСК.

Припомняме, още при приемането на Наредба Н-18 за касовите апарати от разнообразни браншови организации и бизнес асоциации показаха недоволството си.

От петролната и газова асоциация обясниха, че в случай че се съблюдават променените условия на тази разпоредба, това ще удари техния отрасъл, ще се отрази зле на конкуренцията.

От туристическия отрасъл обявиха, че те с десетилетия събират своите база данни и новите условия, разказани в тази разпоредба, освен че са рискови за запазване на комерсиалната загадка, само че и са неизпълними. Няма програмен продукт, който да опише цялата номенклатура, предлагани отстъпки и разновидности, с които бизнесът ухажва клиентите си. Туроператори заплашиха, че огромна част от техния бизнес или ще мигрира, или ще банкрутира.

Много преди хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, при която изтекоха персоналните данни на над 5 млн. българи да стане известна, от БСК се оплакаха на премиера, че Национална агенция за приходите не са ги чули.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР