От Българската петролна и газова асоциация предвиждат криза на пазара

...
От Българската петролна и газова асоциация предвиждат криза на пазара
Коментари Харесай

От БПГА предвиждат криза на пазара с горивата

От Българската петролна и газова асоциация плануват рецесия на пазара с горивата, в случай че от 1 април би трябвало да вкарат новите касови бележки по бензиностациите.

Такава прогноза направи в утринния блок на БТВ специалистът от асоциацията Светослав Бенчев. Той добави, че има заплаха доста обекти да затворят. „ Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, тъй като няма да имаме опция да осъществим условията. Налагат се промени в софтуера. По-малките обекти пък би трябвало да си купят напълно ново фискално устройство”, разясни Бенчев.

Той се обърна с молба към Бойко Борисов да бъде направена среща и да бъдат чути причините им, с цел да може срокът да бъде продължен с 2-3 месеца. Експертът сподели няколко писма, които са изпратени до финансовия министър и до премиера и които не са получили отговор.

Относно повишението на цените на горивата Бенчев разяснява, че това е обикновено, откакто има повишение на цената на суровия нефт.

Припомняме, че за месец покачването е с над 0,10 лева за литър. Най-масовият бензин А95 се продава приблизително за 2,08 лева за литър. За съпоставяне при започване на предишния месец цената е с 0,11 лева по-ниска. Дизелът пък към този момент е 2,28 лева литър. За месец повишаването още веднъж е с към 0,11 лева

„ Причината е повишението на котировките на суровия нефт. За последния месец те са с към 16% нагоре. Нашите цени по бензиностанциите са се повишили надлежно с 5% и 6% за бензина и дизела”, разясни специалистът.

По думите му от няколко дни се следи намаляване на цената на суровия нефт, само че това би трябвало да се трансформира в непрекъснат тренд от към 10-14 дни, с цел да може да се отрази върху цената на горивата.

Светослав Бенчев съобщи още, че новото потомство биодизел е двойно по-скъп от стандартния. Става въпрос за европейски условия за понижаване на излъчванията въглероден двуокис и България би трябвало да извърши отговорностите си.

„ Това ще помогне световно против измененията в климата, само че няма да помогне за намаляването на фините прахови частици и проблемите с въздуха в огромните градове. Ще увеличи обаче разноските ни”, сподели специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР