От Българската агенция за безопасност на храните са спрели извеждането

...
От Българската агенция за безопасност на храните са спрели извеждането
Коментари Харесай

От БАБХ спрели на границата кучета и котки без документи

От Българската организация за сигурност на храните са с прели извеждането от страната на домашни любимци поради документни нарушавания , оповестиха от БАБХ.

Това е станала при инспекция на 26 януари 2018 година на четири транспортни средства, натоварени с домашни любимци с генезис от България и предопределени за осиновяване в страни членки на Европейски Съюз. Проверката е била на разнообразни гранични пунктове на страната от органите на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ).

 Половината улични кучета - изоставени домашни любимци
Половината улични кучета - изоставени домашни любимци

Всяка година от улиците на столицата се изтегля

Два автомобила не са позволени да продължат пътуването си до своето извънредно предназначение заради открити нарушавания.

Нарушенията, съгласно БАБХ са в Закона за ветеринарномедицинската активност, Регламент (ЕС) № 576/2013 от 12 юни 2013 година по отношение на придвижването с нетърговска цел на домашни любимци и за анулация на Регламент (ЕО) № 998/2003.

Освен тези документи страната ни съблюдава и Директива 92/65/ЕИО от 13 юли 1992 година за установяване на ветеринарно-санитарните условия за търговията и вноса в Общността на животни, сперма, яйцеклетки и ембриони, които не са предмет на ветеринарно-санитарните условия , избрани в специфичните правила на Общността. Тази инструкция е транспонирана в българското законодателство.

Едното транспортно средство е било натоварено с 34 домашни любимци (кучета). Само 19 от тях са минали прелиминарен ветеринарномедицински обзор с гаранция за здравно положение на животните и публикуван ветеринарно-санитарен документ според условията на Директива 92/65/ЕИО.

Останалите 15 кучета не са съпроводени с ветеринарно-санитарен документ. Те не са имали и гаранция за здравното положение на животните.

При инспекция в обекта, от който произлизат кучетата, няма показани документи за благосъстоятелност на животните.

Второто транспортно средство е било натоварено с 30 кучета и котки . Те идват от частни домове на българи и от разнообразни приюти - София град, София област, Несебър, Варна, Хасково. Целта е била да стигнат до Германия.

Тези животни или не са имали, или е изминал периода на регистрация в националната база данни Вет ИС на БАБХ, както и че 99 % от животните не са благосъстоятелност на лицата (германски жители " осиновители " ).

В декларациите, които придружавали животните, все се води, че са благосъстоятелност на приюти или на частни лица (български граждани) с адрес в България.

Данните по паспортите и декларациите не кореспондират с данните в националната база данни Вет ИС на БАБХ, която отразява и подсигурява произхода и здравния статус на животните, изясняват от БАБХ.

Движение на домашни любимци (кучета и котки) за осиновяване в границите на Европейски Съюз се извърша при съблюдаване на строги правила, гарантиращи опазването на здравето и хуманното отношение към животнит е според националното и европейското законодателство (необходими документи се издават според Регламент (ЕС) № 576/2013 и Директива 92/65/ЕИО).

От Агенцията по храните приканват жителите да подават сигнали, с цел да няма нелегално придвижване или търговия с животни, както и да има хуманно отношение към тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР