От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са открили

...
От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са открили
Коментари Харесай

БАБХ откри сериозни нарушения в животновъдни обекти в Кюстендилско

От Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) са разкрили голям брой нарушавания и несъответствия при инспекции по подаден сигнал в няколко животновъдни обекта в град Кочериново, област Кюстендил. Обектите са благосъстоятелност на разнообразни юридически лица, само че са фамилно свързани, оповестяват от БАБХ.

За установените несъответствия ОДБХ-Кюстендил е в развой на сформиране и връчване на актове за определяне на административни нарушавания в сходство със Закона за ветеринарномедицинската активност (ЗВД).

Нарушени са условията за опазването на здравето на животните, идентификацията, хуманното отношение и биосигурността. По данни на осведомителната система на БАБХ ВетИС, във въпросните обекти се отглеждат голям брой и друг брой говеда, коне, овце и кози. Физическите инспекции на инспекторите на организацията откриха, че има съществени разминавания в наличния брой на животните в обектите, в това число неналичия на животни.

При първата инспекция в един от обектите и към него бяха открити трупове и остатъци от трупове на повече от 11 говеда и овце.

Проверката на чиновниците на БАБХ в началото е била затруднена от отвод на притежателите да участват и да окажат подпомагане , което е наложило да се потърси подпомагане от органите на Министерство на вътрешните работи. Впоследствие, след намесата на полицията, е получен достъп до животновъдния обект, като до този миг е бил изработен опит за прикриване на останките на животните от служащи в обекта.
 Вторични огнища на Африканска чума по дивите прасета в Кюстендилско
Вторични огнища на Африканска чума по дивите прасета в Кюстендилско

Огнищата на заболяването са открити в община Рила, община Кочериново, както и на територията на Държавно горско стопанство Кюстендил

Констатираните нарушавания при инспекциите свидетелстват за липса на проследимост по агрохранителната верига - налични неидентифицирани животни с незнаен генезис, изчезнали животни, липса на записи за третирания с ветеринарномедицински артикули (ВМП).

Сериозни пропуски са открити по спазването на ограниченията за биосигурност. Установено е и че не са спазени условията за предпазване и заличаване на странични скотски артикули (СЖП), като притежателят не е уведомил и не е предал в обект за неутрализиране умрели животни и СЖП, остатъци от които са открити при инспекцията. Инспекторите откриха и нарушавания в хуманно отношение към животните, като са били налице несъответствия с условията за развъждане на животни, за което свидетелства и положението на част от тях.

Открити са също голям брой ветеринарномедицински артикули (част от тях с изминал период на годност) без налични издавани предписания от регистриран ветеринарен доктор (РВЛ), като по този метод не са спазени условията по повод използването на ВМП.
 Откриха две огнища на африканска чума на дивите прасета в Кюстендилско
Откриха две огнища на африканска чума на дивите прасета в Кюстендилско

В Кюстендилска област са регистрирани 329 животновъдни обекти

Инспекторите ревизираха и други животновъдни обекти в общините Кочериново и Рила, като за откритите нарушавания и несъответствия също ще бъдат връчени актове на притежателите.

Припомняме, че през февруари и март бяха открити огнища на Африканска чума по свинете в Кюстендилско.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР