От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатират нови

...
От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатират нови
Коментари Харесай

Нови огнища на птичи грип в Пловдивско установиха от БАБХ

От Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установяват нови огнища на птичи грип (H5) в регистриран животновъден обект в град Асеновград , община Асеновград, област Пловди в. Другият адрес е в обект - вид персонално стопанство, в село Крумово, община Родопи, област Пловдив.

Няма наранени хора и няма заплаха за потребителите . Яйцата не са рискови за човешка консумация. Евентуалното заразяване може да случи при директен контакт с заболели птици. От БАБХ изтеглят и осъществените в комерсиалната мрежа яйца с генезис фермата за кокошки носачки .
 Второ огнище на птичи грип в Ловешко
Второ огнище на птичи грип в Ловешко

След село Лисец откриха заболели птици и в село Йоглав

Пробите са доказани през днешния ден, 5 април, от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Ще има клинични прегледи на птиците , отглеждани в останалите селища в защитните зони и ще се организира епизоотично изследване за аргументите, довели до болестта, увериха от БАБХ.

Ще бъдат свикани регионалната и общинските епизоотични комисии.

Засегнатите птици в обектите са кокошки носачки . За да ограничи и ликвидира болестта от Агенцията ползват всички ограничения в сходство с настоящото законодателство. Със заповеди на Агенцията са избрани дейностите за очистване на огнищата с високопатогенна инфлуенца по птиците и против разпространяването на зараза измежду птиците в региона.
 Откриха огнище на птичи грип в Ловешко
Откриха огнище на птичи грип в Ловешко

Всички инфектирани птици са умъртвени

Предстои хуманно умъртвяване и заличаване на засегнатите птици , отглеждани в обектите, което ще бъде последвано от разчистване и стерилизация.

Определени са 3-километрови защитни зони и 10-километрови зони за наблюдаване към огнищата на болестта. Забранено е придвижването на птици и артикули от тях в и от защитните и следените зони . В двете зони се не разрешава търговията и напредването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за възобновяване на дивечовия ресурс.
 БАБХ откри огнище на птичи грип във Видинско
БАБХ откри огнище на птичи грип във Видинско

Засегнатите птици са кокошки, фазани и гълъби

БАБХ припомня, че фуражите и суровините за тях би трябвало да се съхраняват в закрити пространства. По този метод се заобикаля опцията диви пернати да заразят фуража, а оттова и питомните да бъдат инфектирани с вирус.

Актуална информация за огнищата в страната и придвижването на болестта Инфлуенца по птиците може да намерите в интерактивната карта, оповестена на уеб страницата на БАБХ: https://bit.ly/2OGJi7L.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР