От българска страна няма какво да се промени в учебниците

...
От българска страна няма какво да се промени в учебниците
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров за общата история със Северна Македония

От българска страна няма какво да се промени в учебниците за средновековната ни история, измененията би трябвало да са по-скоро от македонска страна. Това счита археологът проф. Николай Овчаров във връзка работата на смесената Българо-македонска комисия, която би трябвало да предложи смяна в образователните проекти по история. Той упорства и за по-широка полемика по тематиката.

За региона, в която е експерт, Средновековието, проф. Николай Овчаров е безапелационен - Самуиловата страна е българска страна, а не македонска. Няма исторически извор от 10 или 11 век, който да приказва за македонци, всички византийски летописи са за българското царство.

В Битолския надпис от 1015-16- та година се приказва за цар Йоан Владислав, племенника на Самуил, като самовластник български и " българин родом ". И още доказателства - проф. Овчаров е разкрил забавни надписи от 14 век в охридска черква.
проф. Николай Овчаров, историк: На гръцки език, Николао, архиепископо вулгариас и Константино, архиепископо вулгариас. Всъщност става дума за подписите на охридските архиепископи, формата на подписите от това време. И купата, която дефинира Василий Втори на охридските архиепископи- това е архиепископ на цяла България.
Македония би трябвало да направи доста повече промени в учебниците по история в Средновековния интервал, счита проф. Овчаров. В нашите може би са нужни единствено някои обяснения да вземем за пример, че Вардарска Македония е превзета от Сръбското царство през 13-14 век и че Крали Марко е сърбин.

проф. Николай Овчаров, историк: Тези интервали, в които тя си е част от българското царство от Средновековия интервал са безспорни и аз не виждам какво може да променяме ние.
Според проф. Овчаров в полемиката за смяната на учебниците би трябвало да се включат повече историци, български и македонски, а освен участниците от смесената комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР