От България не идва заплаха за Русия, споделяме една азбука

...
От България не идва заплаха за Русия, споделяме една азбука
Коментари Харесай

Руският посланик: България не е заплаха

От България не идва опасност за Русия, споделяме една писменост – кирилицата, която вие сте ни донесли в Русия. Това съобщи съветският дипломат у нас Анатолий Макаров, представен от БГНЕС.

„ Не виждаме опасност за националните ползи на Русия, която да идва от Балканите “, акцентира дипломат Макаров и добави, че в Москва следят процесите в района на Югоизточна Европа. Той изрази паниката от разширението на Северноатлантическиия алианс и идното включване на Македония в него.

„ Виждаме по какъв начин интензивно приготвят Македония за участието в НАТО. Разширяването на Северноатлантическия алианс, който си слага за цел опълчването с Русия, не може да не ни тревожи. Но като цяло бих споделил, че не виждам никаква опасност за Русия от страна на България “, сподели дипломат Макаров.

Той съобщи, че в Русия към момента гледат на България като „ страна на духа “, както я беше определил огромният съветски академик акад. Дмитрий Лихачов. „ Като страна на духа – да. Като страна, държаща на думата си – уповавам се, че всички съглашения, които има сред нашите две страни ще бъдат осъществени “, акцентира дипломат Макаров. Той напомни, че измежду нещата, които ни свързват е общата писменост. „ С България споделяме кирилицата, която вие сте ни донесли в Русия “, сподели дипломат Макаров и добави, че неговият наследник е кръстен на Свети Кирил – име, което въплъщава дружбата и съдействието сред нашите нации.

Той съобщи, че Москва отделя съществено внимание на своите балкански сътрудници. „ Посланик съм към този момент от три години и върша всичко, с цел да могат нашите взаимодействие да получат ново развиване. Знам, че и останалите съветски посланици, които са упълномощени в другите балкански страни, вършат същото “, сподели дипломат Макаров.

Дипломатът взе участие в конференцията „ Примаковски четения “ в чест на акад. Евгений Примаков, на която се обсъждаха настоящи геополитически въпроси.
„ Акад. Евгений Примаков има голяма значение за историята на Русия. Той е направил доста за нашата страна в един сложен интервал за нея през 90-те години на ХХ век. Акад. Примаков беше и шеф на външното разузнаване, и външен министър, и министър-председател. Неговата работа беше обвързвана с възраждането на съветската държавност, с възраждането на модерна Русия. Той застъпваше концепциите на многовекторността и многополюсността във външната политика. Това са неща, които са нужни за постоянното развиване на нашия народ “, акцентира дипломат Макаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР