От бълбукащите горещи извори на Йелоустоун до ултрастерилните помещения, използвани

...
От бълбукащите горещи извори на Йелоустоун до ултрастерилните помещения, използвани
Коментари Харесай

В АЕЦ Чернобил има живот, който се храни с радиация

От бълбукащите горещи извори на Йелоустоун до ултрастерилните пространства, употребявани за построяването на галактически кораби, на Земята надали има място, където животът по някакъв метод не е съумял да оцелее и даже да процъфтява. Дори по стените на аварирал нуклеарен реактор, към момента греещи от радиация, порастват необикновена група гъби, написа БГНЕС.
Всъщност известни типове гъби населяват извънредно радиоактивната среда, зародила вследствие на трагичната нуклеарна злополука в Чернобил през 1986 година. Като цяло учените са документирали към 200 типа от 98 рода гъби към руините на някогашната атомна централа в Украйна.
Някои от тези гъби освен съумяват да понесат високите равнища на радиация, а част в действителност изяждат самата радиация. Известни като " черни гъби " или радиотрофни гъби, тези няколко типа имат меланин - същият пигмент в човешката кожа, който оказва помощ за отбрана от ултравиолетово излъчване - което им разрешава да трансформират гама-лъчението в химическа сила за напредък. Смята се също по този начин, че той защищава от нездравословното лъчение.
" В доста нуклеарни реактори радиоактивната вода е нечиста с меланотични организми с черна пигментация. Никой в действителност не знае какво, по дяволите, вършат там ", съобщи микробиологът Артуро Касадевал от Медицинския лицей на Алберт Айнщайн в Ню Йорк пред Scientific American през 2007г.
Изследвания на Касадевал и неговия екип откриват, че гъбите, излъчващи радиация, открити в Чернобил - като Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformans и Wangiella - са в положение да устоят на йонизираща радиация почти 500 пъти по-висока от фоновите равнища. Освен това в реалност наподобява, че те порастват по-бързо в наличието на радиация. Други изследвания означават по какъв начин гъбите насочват спорите и хифите си към източника на радиация, като че ли протягат ръка към храна.
" След случая гъбите бяха първите организми, които се появиха и учените желаеха да схванат по какъв начин могат да процъфтяват в такава среда ", споделя старши откривател в Лабораторията за реактивни мотори на НАСА, която деликатно е проучила гъбите.
" В гъбите, събрани на мястото на произшествието, има повече меланин, в сравнение с гъбите, събрани отвън неразрешената зона ", добави той. " Това значи, че гъбите са се приспособили към радиационната интензивност и за 20% е открито, че са радиотрофни - това значи, че те порастват от радиацията, те я обичат. "
Черните гъби също са пътешественици. През 2016 година осем типа гъби, събрани от Чернобил, пътуват до Международната галактическа станция (МКС) на борда на ракета SpaceX. Мисията се надяваше да разбере по какъв начин черните гъби са в положение да понасят такива невероятни равнища на радиация. Перспективата на гъбите, които процъфтяват при съществуване на радиация, също води до концепцията да ги използваме като източник на храна за астронавтите по време на дълги галактически полети или когато колонизираме други планети.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР