От БАБХ констатираха случаи на бактериални и вирусни болести по

...
От БАБХ констатираха случаи на бактериални и вирусни болести по
Коментари Харесай

БАБХ установи болести по животните в Ямбол

От БАБХ установяваха случаи на бактериални и вирусни заболявания по животните в Ямболска област, оповестиха от Българската организация за сигурност на храните (БАБХ).

Пробите са взети от ветеринари от Ямбол. Те са изследвани проби в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ).

В лабораторията е открито съществуване на Мукозна болест по говедата и Пастьорелоза в няколко регистрирани животновъдни обекта в област Ямбол.

Поставянето на диагнозата е вследствие на посещаване на обектите от страна на епизоотолога на регионалната конструкция на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Обектите са посетени на място и е открито, че не се поставят съответни грижи за животните, заради което са се показали и установените болести. В тях е следена смъртност при животните, за която Ямболската организация за храните е взела ограничения откакто е била сигнализирана.

В единия от случаите не е спазена процедурата за известяван на формалните управляващи при подозрение за заразна болест по животните - ОДБХ-Ямбол е получила сигнала със закъснение и от странични лица, не от самия животновъд или от записания ветеринарен доктор.

Държавната стратегия за профилактика и битка против заболяванията по животните планува ограничения против тези болести, които би трябвало да се платят от фермерите. За своя сметка стопаните би трябвало де потърсят записаните ветеринарни лекари, с които са сключили контракт за обслужване на фермите им.

БАБХ припомня, че съответното хранене и поддържането на животните в положително здраве са съществени аспекти на хуманното отношение към животните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР