От автомобилите до електронните чипове, като се мине през лешниците

...
От автомобилите до електронните чипове, като се мине през лешниците
Коментари Харесай

Калифорния ще пострада, ако кризата в търговските отношения продължи

От колите до електронните чипове, като се мине през лешниците и виното, стопанската система на Калифорния ще пострада доста, в случай че комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай се изостри.

Милиарди долари и стотици хиляди работни места са заложени на карта в най-богатия и най-населения американски щат, който е и основната цитадела на опозицията против Доналд Тръмп.

" Ако има регион в Съединени американски щати, който ще бъде най-силно обиден от комерсиалната война, то това е Лос Анджелис ", изяснява Стивън Чеунг, някогашен шеф по интернационалната търговия на пристанището в калифорнийския мегаполис.

" Китай е първият ни стопански сътрудник ", сподели той пред Агенция Франс Прес, наблягайки, че през 2017 година преводите с Поднебесната империята и пристанищата от региона е надвишила 170 милиарда $.

Той обаче също така се притеснява, че цикълът на ответни дейности след въвеждането на американските протекционистки ограничения против китайските артикули при започване на юли заплашват цялата интернационалната стопанска система.

" Страхуваме се, че в случай че този цикъл продължи, може да провокира меланхолия ", споделя Чеунг, който сега и началник на неправителствената организация Световен търговски център Лос Анджелис.

" Силно обезпокоени "

С население 40 милиона души Калифорния е приютила софтуерните колоси от Силициевата котловина, киностудия и телевизионни компании.

Щатът изнася електрически коли, мотори, автомобилни елементи и алуминий, като се изключи че е овощната градина на Америка.

А китайските ответни ограничения са ориентирани точно против фъстъците, бадемите, орехите, портокалите, лимоните и ягодите от " Златния щат ".

" Макар да не ни е известно по какъв начин тъкмо тези мита ще се отразят на нашите артикули, мислим, че загубата на китайския пазар ще облагодетелства други задгранични експортьори, предизвиквайки загуба на благоприятни условия в дълготрайна вероятност за продажбата на създаденото от нашите земеделци ", разяснява Сара Нийгю-Рийд от Федерацията на земеделците в Калифорния.

През 2016 година Китай беше третият пазар за калифорнийските аграрни артикули след Канада и Европейски Съюз с експорт за 2 милиарда $.

" Ние сме мощно обезпокоени ", споделя по-прозаично Холи Кинг, която оглавява сдружението на производителите на бадеми в Калифорния. Секторът, който имаше експорт за 518 милиона $ през 2016 година, в този момент е ударен с мита от 50%.

За фъстъците, които са донесли същата година 530 милиона $, митата са 45%.

Кейси Крамър, вицепрезидент на Обединението на производителите на цитрусови плодове в Калифорния, в което влизат 2500 експерти, твърди обаче, че организацията поддържа администрацията в дейностите й против китайските търговски практики, които " нанесоха доста вреди на нашата промишленост ".

От началото на годината Доналд Тръмп разгласи още и още протекционистки ограничения против комерсиалните си сътрудници, упрекнати, че се възползва от " щедростта " на Съединените щати.

Редица експерти признават, че Китай употребява нелоялни търговски практики, единствено че " вместо да употребява митата като тактичност ", показва Чеунг, администрацията на Тръмп би трябвало да контракти съглашение, което да облагодетелства и двете страни.

" Това е разочароващо "

Виното, различен водещ артикул за Калифорния, бе ударено с мита от 35%.

" Започнахме да изнасяме в Китай преди 10 години, изградихме добра мрежа, единствено че внезапно всичко спря ", оплаква се Майкъл Хониг, винопроизводител от Напа Вали, северно от Сан Франциско.

Неговият азиатска сътрудник е спрял всичките си поръчки, очаквайки да види по какъв начин се развива обстановката.

" Това е разочароващо ", разяснява лозарят.

Марио Кордеро, началник на пристанището на Лонг Бийч, което дружно с Лос Анджелис е видяло да минават 7,5 милиона контейнера през 2017 година, споделя, че към този момент не е чул да се приказва за блокирани доставки. Според него ще би трябвало да минат шест месеца, с цел да се получи по-добра визия за последствията от митата.

Когато нещата опират до заетостта, то неправителствената организация Калифорнийския център по бюджета и политиката твърди, че 285 000 служащи са наранени от тази комерсиална война.

Според Стивън Чеунг потребителите ще усетят покачване на цените до няколко седмици, а това пък евентуално ще накара вносителите да се замислят повече преди да създадат поръчки.

Освен това Калифорния би могла да загуби китайските вложения, добавя той.

" Икономиката търпи към този момент последствията от комерсиалната война, а в случай че тя продължи, ще бъде належащо време, с цел да се върне към естественото си действие ", предвижда Чеунг.

Хавиер Товар, Франс прес

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР