От Атлантическия съвет на България поставят въпроса допустимо ли е

...
От Атлантическия съвет на България поставят въпроса допустимо ли е
Коментари Харесай

Атлантическият съвет: Може ли „Росатом“ да строи АЕЦ ”Белене”, след като за Кремъл НАТО е враг?

От Атлантическия съвет на България слагат въпроса възможно ли е съветска държавна корпорация да построява у нас нуклеарен обект, откакто в формалната си военна теория Кремъл дефинира страните от НАТО като вражески. От публичната организация питат още по какъв начин би функционирала АЕЦ, издигната от съветската държавна компания ”Росатом ” при положение на спор с Русия.
Същевременно от АСБ припомнят, че нуклеарните военни планове на Русия се развиват от " Росатом ", като финансирането за тях идва в това число от построяването АЕЦ в други страни.

" Руските военни нуклеарни планове се развиват от корпорацията " Росатом ", която сплотява всички предприятия, научни институти, проектантски бюра и други компании, които развиват и употребяват нуклеарните технологии както за мирни, по този начин и за военни цели. Част от приходите за създаване на АЕЦ в други страни, както и облагите от тях се преливат във военните нуклеарни планове. Както е известно последните са ориентирани на първо място против държавите-членки на НАТО, измежду които е и България. " - цитират от АСБ коментар на проф. Георги Касчиев по отношение на гърмежа край Архангелск.

Във връзка с това от АСБ слагат на публичното внимание четири въпроса, свързани със сигурността на България.

" Предвид това, можем да попитаме:

Може ли да допуснем компания от страна, която във военната с теория преглежда НАТО (а затова и България) като противник, да строи нуклеарна централа у нас?
Как би функционирала тази нуклеарна централа при положение на рецесия или спор с Русия?
След като част от облагите на " Росатом " за създаване на АЕЦ в други страни се употребяват за финансиране на съветски военни нуклеарни планове, тогава България предан член ли е на НАТО?Още повече, че Москва нарушава интернационалните си отговорности, като Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват (INF).

Това развиване няма ли един ден да докара до възможни наказания на Съединени американски щати срещу страни, които с покупките си от " Росатом " де факто финансират съветски военни нуклеарни планове? " - гласи обява във Facebook страницата на АСБ.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР