От Асоциацията за опазване на околната среда (Anecpla) в страната  съобщиха

От Асоциацията за опазване на околната среда (Anecpla) в страната  съобщиха ...

Мадрид нападнат от черни плъхове.


От Асоциацията за опазване на околната среда (Anecpla) в страната  съобщиха днес, че черните плъхове вече са в Мадрид. От департамента за опазване на околната среда потвърдиха за наличието на този опасен вид гризачи в десет точки на испанската столица.

Първите екземпляри от този вид плъхове са забелязани в края на 2018 г., както бе посочено в изявленията пред медиите от ръководителя на отдела за векторен контрол на Комунидад Мадрид Хосе Мария Камара, въпреки че досега не е представлявал опасност за общественото здраве.

Асоциацията за опазване на околната среда и кметството на Мадрид съгласуваха днес план за премахване на този опасен вид гризачи. Черният плъх (Rattus rattus) идва от Азия.

Той тежи около 250 грама, размножава много бързо и е потенциален носител на инфекции като лептоспироза или салмонелоза, казват от Асоциацията.

Тези вид гризачи, който досега се срещаше само покрай реки и влажни зони в Мадрид, вече може да се види в паркове и градини, за разлика от сивият плъх, който се крие в канализацията. Затова от администрацията на Мадрид отправиха призив към всички граждани, ако видят черен плъх, да позвънят на 010, който е безплатен.

Източник: standartnews.com