От Асоциацията на земеделските производители настояват всички безработни заради кризата

...
От Асоциацията на земеделските производители настояват всички безработни заради кризата
Коментари Харесай

Задължителен земеделски труд за безработните?

От Асоциацията на земеделските производители упорстват всички безработни поради рецесията да бъдат задължени да работят в селското стопанство.

Интересно искане от Асоциацията на земеделските производители. Те упорстват всички безработни поради рецесията да бъдат задължени да работят в селското стопанство.

Земеделците настояват, че постоянно имат потребност от още работна ръка. Така е и в една от фермите за крави край Перник. „ Тук сега има 155 дойни крави, а по принцип са към 450. Другите са йоници и телета, подрастващи. Имаме потребност от помощ, доста мъчно се намират служащи “, споделя Димитър Димитров, притежател на кравефермата.

След разискване в Асоциацията на земеделските производители се заражда и предлагането за наложителен труд в селското стопанство в изискванията на изключителното състояние.

„ Така или другояче тези хора, регистрирайки се на борсата, имат право на обезщетение и те ще получават много време средства. Ние предлагаме да бъдат задължени, хората, които са в работоспособна възраст, да поставят и старания в селското стопанство “, показва ръководителят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

В сектора имат потребност и от квалифицирана, и от неквалифицирана работна ръка. „ Ние сме на прага на нов сезон, тъй че ще имаме потребност от много хора, за които не е належащо да бъдат строго профилирани или да бъдат доста квалифицирани “, споделя още Върбанов.

„ Толкова доста служащи се прибраха, чувам по малкия екран, към 120 000, които са били на открито. Поне една трета от тях са били в селското стопанство “, разяснява Димитър Димитров.

От земеделското министерство към този момент са внесли план за смяна в Кодекса на труда, с който да се вкара трудов контракт за краткотрайна сезонна работа в земеделския бранш по време на изключителното състояние. А в кравефермата край Перник към този момент обмислят какви ще са възнагражденията за новите им чиновници.

„ Говорим за 800-1000-1200 лв. може, само че повече не може “, споделя Димитър Димитров.

„ Вършил съм тази работа в друга страна, само че против доста по-голямо възнаграждение. В България и да има такава работа не мисля, че заплащането ще е конкуретно и по отношение на потребностите на хората “, разяснява Петьо Страхилов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР