От Асоциацията на родителите на деца с епилепсия са поискали

От Асоциацията на родителите на деца с епилепсия са поискали ...

Родители на деца с епилепсия искат употреба на масло от канабис при тежките форми.


От Асоциацията на родителите на деца с епилепсия са поискали с писмо до министъра на здравеопазването маслото от канабис да бъде разрешено за употреба у нас за най-тежките форми на епилепсия.

Днес отбелязваме Международния ден за борба с епилепсията.

В България маслото от канабис не е разрешено за медицински цели, но от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия настояват това да стане за тежките форми, като се разгледа чуждият опит.

Веска Събева - председател на пациентската организация, коментира: пред БНР, че в цял свят вече е доказано, че маслото от канабис помага.

"Такава молба сме адресирали до министъра на здравеопазването. Разрешение за употребата на маслото от канабис или други форми, които са, защото вече знаем, че в САЩ има медикамент, който е заплатен от Здравната каса, на базата на канабисен продукт, който е предназначен за хора с епилепсия".

От Асоциацията настояват да се обучат и лекари в тази посока. "Има взаимодействие между маслото и медикаментите, които хората получават до този момент".

С масло от канабис се лекува в САЩ и Европа. Лекари и пациенти отбелязват днес Деня на борбата с епилепсията, най-честото социално-значимо неврологично заболяване. Днес в аулата на столичната болница "Свети Иван Рилски" ще бъдат представени резултатите от работата на специализирания център по хирургия на епилепсията.

Източник: novini.bg