От Асоциацията на организациите на българските работодатели, чийто ротационен председател

...
От Асоциацията на организациите на българските работодатели, чийто ротационен председател
Коментари Харесай

Работодателски организации поискаха оставката на Теменужка Петкова

От Асоциацията на организациите на българските работодатели, чийто ротационен ръководител е Конфедерацията на работодателите и индустриалниците в България, желаеха оставката на министър Теменужка Петкова. Това стана посредством особено публикувана декларация.
" Свидетели сме на желание да се отклонят в незнайна посока 45 млн. лв. от промишлеността на България в миг, когато стопанската система е сложена на колене поради изключителното състояние в България и редица страни от Европейски Съюз и останалия свят! Това бе декларирано през днешния ден в прав текст от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание – средствата да не ни бъдат възобновени с експлицитен текст в Закона за 1-во тримесечие на 2020 година. Това не са пари от бюджета! Това са пари, които промишлеността е платила за по-скъп природен газ на Булгаргаз, респективно на Газпром. Газпром върна тези пари за надплатени сметки на Булгаргаз. Следователно би трябвало да ни се възстановят за интервала 5 август 2019 – 31 март 2020 година ", декларират работодателите. Те окачествяват това като " демонстрация на изключителна непросветеност и в известна степен на надменност и неуважение на ползите на бизнеса в интервал на рецесия ".
" Индустрията в България изрично упорства промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от „ Булгаргаз “ ЕАД по двустранни контракти, да бъдат включени и в обсега на клиентите, на които ще бъдат възобновени средства и за интервала 1 януари 2020 г – 31 март 2020 година, а освен за интервала 5 август 2019 година – 31 декември 2019 година Именно през първо тримесечие следва да ни се възстановят 45 млн. лв. ", безапелационни са работодателите.
В декларацията се показва още, че за интервала от 01.01.2020г. до 31.03.2020г. става дума за голословно високи цени и надвзети суми за закупени количества природен газ в размер на милиони левове, които са заплатени от промишлеността. Поради по този начин избраните цени, следва при смяна на препоръчаните от „ Булгаргаз “ ЕАД цени за одобряване от КЕВР, „ Булгаргаз “ ЕАД да възвърне суми за интервала 1 януари 2020 година – 31 март 2020 година, а освен за интервала 5 август 2019 година – 31 декември 2019 година по договорите за доставка на природен газ, подписани с клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Възстановяването на средствата следва да бъде изпълнено съгласно §2, ал.8 на оферти ЗИД на ЗЕ, като за това законодателно бъдат дадени допустимо най-кратки периоди.
" Настояваме възобновяване на сумите да бъде постановено еднопосочно и абсолютно, поради и прекъсването на работа от редица предприятия в България заради пандемията от COVID-19 и изключителното състояние, включително и за обезпечаване опцията на промишлеността да резервира хиляди работни места и трудова претовареност ", споделят от АОБР.
Освен КРИБ, в асоциацията влизат още Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България. Декларацията идва няколко часа, откакто парламентарната енергийна комисия утвърди измененията в Закона за енергетиката, с които се уреждат изискванията и реда за възобновяване на суми на крайните консуматори от „ Булгаргаз “ ЕАД, напомня БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР