От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха отворено

...
От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха отворено
Коментари Харесай

АОБР: Скандално е да се иска ново удължаване на преходния период за избор на нов доставчик на ел. енергия

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпратиха отворено писмо до ръководителя на Комисията по енергетика към 44-то Народно заседание Валентин Николов по отношение на искане за ново удължение на преходния интервал за избор на нов снабдител на ел. сила.

Публикуваме позицията на АОБР без редакторска интервенция:

"Уважаеми господин Валентин Николов,

Както Ви е известно, енергетиката и нейното пазарно действие е един от най-важните цели на АОБР, по тази причина ние прецизно следим всяко деяние в този браншове и реагираме в отбрана на компаниите консуматори. За страдание опитите за закъснение на промените не стопират. Считаме, че е скандално да се желае ново удължение на преходния интервал за избор на нов снабдител. Просто сe прави следващо отсрочване на цялостната либерализация. Предвиденият гратисен интервал от 9 месеца за намирането на нов снабдител на електрическа енергия от страна на стопанските консуматори „ ниско напрежение “ е задоволителен. Периодът не би трябвало да се удължава заради следните аргументи:

1. На предишни стадии на либерализацията, като освобождението на стопанските клиенти „ приблизително напрежение “, не беше планувано гладко излизане на пазара.

2. С удължаването на „ гратисния интервал “ се основават условия за задържане и увеличение на пазарен дял от страна на крайните доставчици, въпреки и в качеството им на търговци по типови контракти, и не се дава тласък на клиента да потърси различни снабдители. Създава се обстановка, в която клиентите „ ниско напрежение “ остават с разбирането, че са преместени „ служебно “ на свободния пазар, което повлиява на държанието им. Отваря сe нов времеви прозорец за крайните доставчици да могат умерено да трансферират и запазят клиентите си.

3. В допълнение, платформата за съпоставяне на предложения на КЕВР следва да е функционираща, а институциите е трябвало да са направили интензивно и съответно осведомителната акция.

4. Малкият брой клиенти „ ниско напрежение “, сменили доставчика си, може да се дължи на разбирането за „ служебна “ промяна на сегмента (пак сме си при остарелия снабдител, единствено цената е друга). С удължаването на „ преходния интервал “ казусът ще се измести с една година, защото ще се затвърди усещането за „ служебността “ на присъединяване на свободния пазар.

5. Няма равнопоставеност на клиентите, защото потребителите „ високо напрежение “ и „ приблизително напрежение “ минават автоматизирано на доставка от последна инстанция, когато останат без снабдител, даже това да не е по тяхна виновност. Същевременно, клиентите „ ниско напрежение “, избрали различен снабдител, също биха били попаднали в хипотезата на доставка от последна инстанция, в случай че останат без снабдител преди да е изминал гратисният интервал, тъй като са прекратили типовия контракт с крайния доставчик. Така се основава неравнопоставеност и сред клиентите „ ниско напрежение “ и пазарният метод не се насърчава, тъй като е евентуално множеството консуматори да „ играят на несъмнено “ като отсрочват свободния избор на снабдител до последния вероятен миг.

6. Задължение на клиента е да се осведоми за опциите и рисковете, които дава свободният пазар. Ролята на институциите в тази ситуация е да дават съответна и навременна информация на пазарните участници, а не да основават законодателна отбрана на цялостен сегмент консуматори и да основават условия за изкуствено задържане на пазарните дялове на съответни снабдители.

С почитание, Васил Велев - Председател на УС на АИКБ и ръководител на АОБР за 2021 година, по предписание на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР