От Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията

...
От Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията
Коментари Харесай

Край на свинските сватби - иде забрана за отглеждане на прасета в задния двор

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията на свиневъдите в България /АСБ/ се оповестиха през днешния ден за незабавна смяна на наредбата за ветеринарномедицинските условия към животновъдните обекти в посока тоталната им възбрана за развъждане на свине в " задния двор ".

На конференция в Българска телеграфна агенция техните представители приканиха още за криминализиране на действието " развъждане на свине в нерегистриран обект или неиндентифицирани такива, както и нерегламентираното им придвижване на територията на страната ", написа Блиц. 

Причината е обхваналото към този момент цялата страна заболяване африканска чума по свинете /АЧС/, уточни доктор Румен Караманов, свиневъд и някогашен зам.-генерален шеф на Националната ветеринарномедицинска работа.

Въпросната разпоредба е от 2006 година, когато " не сме и допускали, че тази, в миналото позната като екзотична болест, ще стигне и България, " разяснява той.

Според експертите точно от селските дворове, в които се отглеждат нерегистрирани свине за персонални потребности, се популяризира болестта.

С този проблем обаче Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ не е в положение да се оправи сама, заради липса на финансиране и запас.

За задачата е належащо съдействието на локалната власт в лицето на кметовете, само че това не се случва главно по политически аргументи, считат свиневъдите.

Индустриалният бранш на свиневъдството в България е мощно смутен от невъзможността за преодоляване на бързото разпространение на болестта, оповестиха представителите му.

Те предизвестяват, че с изключение на големите стопански загуби за страната от АЧС, има заплаха и от екологична злополука. От сектора упорстват страната да се ангажира незабавно с целия си административен запас, в това число войска и полиция, като употребява всички механизми за преодоляване на създалата се спешна обстановка.

Сред предложенията им още е заемане на твърда позиция от страна на министър -председателя и Консултативния съвет към Министерски съвет за депопулация на свинете в " задния двор ".

Според свиневъдите е належащо да се укрепи оградата по сухопътна линия с Румъния, откъдето идва заболяването и да се вкарат изключителни ограничения на надзор при влизане на МПС и хора от северната ни съседка с недопускане на храни от свински генезис.

В промишлените свинеферми се отглеждат 99 на 100 от свинете в България, а през последните 4 години секторът е нараснал размера си с 80 на 100, припомниха индустриалните свиневъди.

Консумацията на свинско месо е над 250 хиляди тона, т. е към 35 кг на човек от популацията.

Инвестициите в бранша надвишават 3 милиарда лв., в отговор на наложителните условия за хуманно развъждане, биосигурност на фермите, както и конкурентоспособност на европейския пазар, напомни доктор Караманов.

Той акцентира още, че приходите в бюджета от свиневъдство са за над 100 млн. лв. от Данък добавена стойност, корпоративен налог, пенсионно обезпечаване, здравно обезпечаване и други Браншът заплаща локални налози и такси съгласно цените на общините, добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР