От Асоциацията на индустриалния капитал в България представиха Законопроект за

...
От Асоциацията на индустриалния капитал в България представиха Законопроект за
Коментари Харесай

АИКБ предлага да преборим двойните стандарти при храните

От Асоциацията на индустриалния капитал в България показаха Законопроект за промени в Закона за храните. Инициативата е на съюз " Произведено в България " и Национален съюз на земеделските кооперации в България.

Законопроектът планува решение на казуса с двойните стандарти при храните, които от година са предмет на публични полемики. Председателят на АИКБ Васил Велев съобщи пред медии, че " казусът няма да бъде решен с апели, заклинания, неодобрение и анатеми, а явно може да бъде решен на национално ниво със съответните условия, надзор и наказания. ".

Той добави още, че Брюксел не може да се ангажира директно с казуса, а може единствено да го разгласи за противозаконна процедура. " Надяваме се да бъде подсилен от повече политически сили. Това е въпрос, който не би трябвало да се политизира. Вече има индикации, че законопроектът ще бъде припознат ", съобщи Велев.

Основните промени в закона, които АИКБ предлага, плануват възбрана за стартиране на артикули на българския пазар, които нямат съответния документ, че са идентични със стандарта в страната на произвеждане. " Става дума за производители най-вече от Германия и Франция. Ресурсът на компании от тези страни е по-голям от ресурса на всички компании в Европейски Съюз, взети дружно ", сподели Кънчо Стойчев-председател на Съюз " Произведено в България ".

Той уточни още, че такива компании убиват родното произвеждане поради дребния пазар в България, незадоволителните дотации в земеделието и подбиването на цените. Това слага въпроса за нечестната конкуренция, тъй като сходни практики спъват националната стопанска система, в частност дребния и междинен бизнес. " Проблемът е в неограничеността на системата. Държавата би трябвало не да пречи, а да лимитира опциите за несъразмерна реализация на свръхпечалби по непочтен метод ", разяснява още той.

Според правното мнение на Европейска комисия двойният стандарт е нелоялна комерсиална процедура, която би трябвало да се преследва и глоби от националните управляващи. Ролята на Европейски Съюз по казуса може да бъде консултативна.

Случва се една марка артикули на пазара в разнообразни страни да се предлага с разнообразни етикети. " Тъй като няма обединен указател, в една страна на Европейски Съюз се създава с една рецепта, в друга страна се записва с втора рецепта, само че със същото име. Просто би трябвало да се споделя по друг метод ", добави и Явор Гечев - ръководител на Национален съюз на земеделските кооперации в България.

Той даде образец с рекламните спотове на известни компании, които оферират еднакъв артикул с друг състав в обособените страни.

" Ние не желаеме нищо от производителите, а от законовите управляващи, които са записали продукта. Искаме документ, който споделя, че тази партида дава отговор на това, което са записали в тяхната страна ", сподели още Гечев.

От АИКБ упорстват Агенция по храните да реализира надзор и законово да се регламентират методите на инспекция.

Законопроектът планува и наказания за храни, които нямат документ или не дават отговор на посоченото. Санкциите потеглят от 10 000 и стигат до 20 000 лева, а при наново нарушаване се постанова по-тежка санкция - от 40 000 до 50 000 лева Асоциацията е подготвена да дебатира с политическите сили.

" Българска социалистическа партия и Коалиция за България поддържат самодейността. Очакваме Обединените патриоти също да я поддържат ", сподели Васил Велев.

АИКБ готви още четири нови начинания, свързани с промени в Закона за счетоводството по отношение на наложителния одит, който съгласно Велев е непотребен за микропредприятията. " 700 инспектора са се водили като пиявици в микропредприятия, които нямат потребност от техните услуги, а са задължени да заплащат ", добави той.

Велев даде информация и за нови оферти за изменение на Закона за водите, въвеждането на специфичен контракт за дуалното образование, който да размени досегашния прилаган трудов контракт. Нови промени в Закона за висшето обучение целят фрагментите, от които страната се нуждае, да са държавна поръчка с гратис обучение, само че след довеждане докрай на ВУЗ да имат обвързване да се осъществят по специалността си. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР