От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настояват за

...
От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настояват за
Коментари Харесай

От АИКБ настояват за адекватни мерки за запазване на заетостта

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) упорстват за по-адекватни ограничения за опазване на работните места. Според тях има неуспех на мярката за отбрана на работните места, заложена в Постановление на Министерски съвет № 55.

Това стана ясно от тяхна позиция, изпратена до вицепремиера по икономическата и демографската политика, и ръководител на НСТС Марияна Николова, министъра на труда и обществената политика Деница Сачева, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на стопанската система Емил Караниколов.

От работодателската организация оферират своята оценка на приложената до момента мярка за отбрана на работните места и заетостта. Те са безапелационни, че мярката, уредена чрез Закона за изключително състояние и в Постановление на Министерски съвет № 55, известна като 60/40 в действителност е " 38/62 ". Такова е действителното съответствие на присъединяване в чистия приход на служащия сред страната, след назад получените от нея осигуровки и налог, и предприятието, обосновават се от АИКБ.

Те напомнят, че първи са предизвестили, че мярката е неработеща, защото не дава отговор на действителните провокации, пред които българските компании са изправени.

Кризата с COVD-19 още веднъж завари българската страна и общество без предварителна подготовка, още веднъж бяхме сюрпризирани и неподготвени, пишат от работодателската организация.

" В разгара на всяка рецесия ръководещите стартират да създават и оферират антикризисни ограничения за поддръжка на заетостта, за повишение на ликвидността, за обществено подкрепяне на изпадналите в обществена рецесия хора и така нататък Вместо това би трябвало с необятен публичен консенсус да бъдат признати няколко безспорни антикризисни ограничения, ориентирани към всяка проблематична област, които при настъпване на спешна обстановка да работят автоматизирано ", безапелационни са от АИКБ и показват мярката 60/40.

От получените и оповестени резултати ясно се вижда, че от мярката " 38/62 " са подготвени да се възползват не повече от 8 % от всички работодатели, от които:

44 % са с личен състав до 10 души;
55 % работят в областта на услугите;
35 % са в областта на търговията;
Едва 10 % са от региона на промишлеността. Вижда се нищожният интерес към мярката - от страна на всички предприятия и изключително на тези от промишлеността, чиито дял е незабележим и пренебрежимо малък;
48 % работят при ненапълно работно време, въведено с вътрешна заповед;
37 % са прекратили работа напълно след заповедта на министъра на здравеопазването;
15 % са с напълно прекъсната работа с вътрешна заповед, заради неподходящата пазарна обстановка.
За приемливостта на мярката приказва още по-лошо структурата на предприятията и копаниите, които не имат намерение да се възползват от нея. НЯМА да я употребяват:

52 % от интервюираните, тъй като: " Не могат да обезпечат останалите 40% плюс 100 % осигуровки " ;
21 % от интервюираните, тъй като: " Не ги устройва " ;
7 % от интервюираните, тъй като: " Не могат да подсигуряват претовареност за двойно по-дълъг интервал " ;
4 % от интервюираните, тъй като: " Не могат да потвърдят условието за 20 % спад на оборота за референтния интервал ".
Вижда се, че 80 % от интервюираните предприятия и компании декларират, че имат потребност, само че няма да употребяват мярката " 38/62 ", заради нейната НЕГОДНОСТ.

Едва 8 % от интервюираните могат да бъдат отнесени към категорията на колебаещите се. Това се тези 8 %, които дават отговор, че " още не знаят - належащо е да създадат планове, до каква степен мярката им е преференциална ", пишат от АИКБ.

Между 13-22 април измежду над 500 икономически субекта у нас, 79% от компаниите търпят директни или косвени загуби от Covid-19, а най-неодобряваната от бизнеса е мярката 60/40. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР