От Асоциацията на европейските журналисти - България(АЕЖ) излязоха с позиция

...
От Асоциацията на европейските журналисти - България(АЕЖ) излязоха с позиция
Коментари Харесай

АЕЖ не хареса Карбовски за член на СЕМ

От Асоциацията на европейските публицисти - България(АЕЖ) излязоха с позиция по отношение на назначението на членове на Съвета за електронни медии(СЕМ). Оттам приканват народните представители и президента Румен Радев да предлагат единствено " потвърдени експерти ". Мнението на асоциацията идва след бомбастичната вест, че Има Такъв Народ се канят да предлагат журналиста-фен на тайните теории Мартин Карбовски за член на Съвет за електронни медии.

Съгласно Закона за радиото и малкия екран, с изключение на висше обучение и опит в следните области: електронни медии, електронни известия, публицистика, право или стопанска система, членовете на съвета би трябвало да имат публичен престиж и професионално самопризнание, припомнят от АЕЖ.

" За нас това значи членовете на съвета да познават добре медийния бранш в България, неговите проблеми и да имат хрумвания за решения. Да имат сериозен опит като публицисти или медийни специалисти. В работата си да са служили на публичния интерес и постоянно да са спазвали професионалните и етичните стандарти. Никога да не са употребявали език на омразата и да не са разпространявали дезинформация ", пишат още от асоциацията.

Според АЕЖ " огромната виновност за неуспеха на сегашния Съвет за електронни медии е на политиците, излъчили неговите членове ".

" За страдание, съветниците се избираха по политически критерии и в съвета попадаха хора, които не отговаряха на законовото условие за публичен престиж и професионално самопризнание ", считат още от асоциацията.

В изказването си от асоциацията пишат, че са получили покана от " Продължаваме промяната " да предложат претенденти за възможна номинация. Кандидатите не трябва да се избират на мрачно само от политиците. Надяваме се това да стане процедура с промени в Закона за радиото и малкия екран, считат още от АЕЖ.

От асоциацията акцентираха, че вместо да предложат претенденти единствено на една от политическите сили са решили да се извърнат към всички народни представители и към президента с зов да поддържат почтени претенденти за членове на Съвет за електронни медии. Хора, които сами не са спазвали професионалните и етични стандарти, които ще би трябвало да съблюдават, нямат място в съвета, прибавиха оттова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР