От Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) разпространиха своята позиция до

...
От Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) разпространиха своята позиция до
Коментари Харесай

АЕЖ: В България се извършва преврат, но срещу професионализма в журналистиката

От Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) разпространиха своята позиция до медиите по отношение на последните настоящи събития. Ето какво пишат те:

" Асоциацията на европейските публицисти – България следи с особена паника превратa, който се прави в журналистическата специалност в последните години, а от скоро към този момент добива вулгарни размери.

Изкупуването на медии от политически и бизнес кръгове, назначение на управителни длъжности на хора, които нямат нищо общо с журналистическата специалност, опитомяването на публичните медии, компроматната война през уеб сайтове бухалки и все по-голямото смълчаване на журналистическата колегия – всичко това приказва, че един от стълбовете на демокрацията – институцията на правото да бъдеш осведомен, е тежко повредена.

Отнемането на ресора и свалянето от ефир на дългогодишния правосъден публицист Силвия Великова в БНР е следващ случай на заглушаването на сериозните гласове като част от пълзящата замяна, която се прави в българската медийна среда. Абсолютно изненадващо е отстраняването на Великова, когато в нейния сектор би трябвало да бъде определен идващият нов основен прокурор в края на октомври. 

АЕЖ пита: Отстранена ли е Силвия Великова поради обективното отразяване на тематиката правораздаване и отхвърли й да се включи в хвалебствения хор по отношение на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев?

Асоциацията на европейските публицисти – България направи опит да се свърже с генералния шеф на БНР Светослав Костов, само че той не отговаряше на мобилния си телефон.

Отстраняването на Великова влиза по скръбен начив в  контекста на протичащото се в последните дни. 

Във вторник редица медии, като по команда, разпространиха съвсем безрезервно сигнал от лицето Йордан Бонев, който твърдеше, че попаднал на онлайн диалог за проведен държавен прелом. 

Като публицисти знаем, че всеки ден в редакциите се получават десетки, а от време на време и стотици небивалици и тайни теории, а медиите дават публичност на сигнали от фенове, читатели или слушатели едвам след инспекция на достоверността им.

В този случай това не бе направено и макар че подателят има подозрително минало и известност и самичък  е твърдял, че е взел участие в мними заприказва против държавното управление (това на Орешарски), проведени от опозицията (по това време сегашния министър председател Бойко Борисов), сигналът се трансформира във водеща вест за избран кръг медии и уеб сайтове – така наречен организация “Пик ”, Нова телевизия, присъдружният й уебсайт Дарик нюз, Монитор, Канал 3, вестник Труд, Българска национална телевизия и други.

Координираното отразяване на сигнал, почиващ на чат от евентуално подправени профили и подаден от към този момент злепоставен адресант, го трансформира в част от дневния ред на страната. Сигналът услужливо бе коментиран от представители на властта и това го направи наложителен за отразяване от съвсем всички медии.

На този декор прави усещане професионалното отразяване на тематиката от журналистката от БНР Силвия Великова, която от години се занимава с сектор “Правосъдие ” в публичното  радио. Абсолютно изненадващо обаче Великова бе отстранена от графика за отразяване на митинга против номинацията на Иван Гешев в четвъртък вечер и бе известена, че макар първичния график, тя няма да води предаването “Преди всички ” в петък сутринта.

Призоваваме управлението на Българското национално радио в лицето на генералния шеф Светослав Костов и и.д. шеф на Програма Хоризонт Николай Кръстев да защитят името на БНР като справедлива социална медия. За тази цел Костов и Кръстев би трябвало неотложно да възстановят Великова като отраслов кореспондент по тематиката “Правосъдие ” и да дадат гаранции, че няма да позволен външна интервенция от страна на Прокуратурата или на изпълнителната власт в публицистичната политика на радиото ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР