От Асоциация "Прозрачност без граници" са изпратили писмо до ЦИК,

...
От Асоциация "Прозрачност без граници" са изпратили писмо до ЦИК,
Коментари Харесай

Прозрачност без граници призова ЦИК за съвместна проверка на причините за високия брой недействителни бюлетини

От Асоциация "Прозрачност без граници " са изпратили писмо до ЦИК, в което приканват за взаимна инспекция на аргументите за високия брой на недействителни бюлетини, която да бъде направена от специалисти, неправителствени организации и представители на ЦИК, в това число и посредством директен достъп до недействителните бюлетини от извършените избори.

Според "Прозрачност без граници " са изключително тревожни данните по отношение на високия и непрестанно възходящ брой на недействителните бюлетини, подадени за общински съветници и кметове на общини. Изчисленията на неправителствената организация, направени въз основа на формалните резултати от локалните избори във всички 265 общини, че на национално равнище броят на недействителните бюлетини за общински съветници бележи "исторически най-много " от 466 077, като те съставляват 15,098 на 100 от подадените бюлетини.

Говорителят на ЦИК: Съдът би трябвало да реши дали жалбите на Манолова са задоволителни за анулиране на изборите

На равнище области систематизираните данни демонстрират, че в три области делът на недействителните бюлетини е над 20 на 100, а в 11 области той варира сред 17 на 100 и 20 %, а на равнище общини се открояват фрапантно високи стойности на недействителните бюлетини, които съставляват сред 25 и 31 на 100 от общия брой на подадените бюлетини, показват от асоциацията. Посочените стойности не включват каузи на бюлетините, попълнени с избор "Не поддържам никого ".

Според специалистите данните по отношение на каузи на недействителните бюлетини са изключително тревожни и отразяват наклонност, която не би трябвало да бъде неглижирана. Тя може да бъде израз както на основни дефицити в изборния развой, по този начин и на по-дълбоки процеси в политическия живот на страната, предизвестяват от асоциацията. Според тях, с цел да бъде изработен съответен разбор на аргументите за казуса, и надлежно - с цел да бъдат подхванати ефикасни ограничения, е належащо обезпечаване на достъп до бюлетините на специалисти, неправителствени организации - наблюдаващи на изборния развой, и представители на ЦИК.

Проф. Михаил Константинов разкри какво може да докара до анулиране на изборите

Съгласно изборното законодателство позволение за подобен достъп може да даде Централната изборна комисия. В случай че ЦИК реши, че законодателството не обезпечава опция за инспекция на недействителните бюлетини, считаме, че ЦИК следва да се възползва от наредбите на член 57, алинея 1, т. 47 и да изиска законодателни промени, които да подсигуряват реализирането на такава инспекция още за тези избори, молят от "Прозрачност без граници ".

От организацията показват също, че настояването им не цели преразглеждане на резултатите от извършените избори, а премахване на аргументите за високия брой на недействителни бюлетини.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР