От април до средата на октомври в София не е

...
От април до средата на октомври в София не е
Коментари Харесай

Кучетата си лаят, мръсният въздух се стеле

От април доникъде на октомври в София не е имало нито един ден с превишение на нормите на фини прахови частици. Това демонстрират измерванията, направени от Изпълнителна организация " Околна среда ". Каква обаче се оказва действителността, когато настъпят студените зимни вечери и какво се случва с ограниченията, които подхващаме за ограничение равнищата на замърсяване на въздуха?

В квартали в София замърсяването на въздуха стигна до 4-5 пъти над допустимите стойности. На места в Перник беше регистрирано 3 пъти по-голямо замърсяване, а в Русе - до 1.5-2 пъти над допустимите равнища. Видин - 10. Замърсяване е регистрирано още в Шумен, Сливен, Варна, Ловеч, Горна Оряховица, Благоевград, Смолян, Кърджали и редица други градове в страната. Едва ли някой се съмнява във вредата от вдишаните ФПЧ!

Всяка година Столична община сякаш подхваща незабавни ограничения, с цел да ограничи замърсяването на въздуха с фини прахови частици и да не бъде нечиста " чистотата " на атмосферния въздух.

Безветрието и задържането на студения въздух ниско над земята са причина да дишаме отрова. Безсилието на общината за справяне с казуса и обещанията на законотворците, могат да бъдат свързани с цитата от известната българска комедия " Кит " - " Цаца, но риба! Риба, но цаца! "

Та по този начин и ние - фини прахови частици или въздух, въздух или фини прахови частици... " Дела трябват, не думи ", е споделил Апостолът на свободата.

Пиковете на повишените стойности през студените зимни дни се дължат главно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материали.

Плащаме ли си и прекомерно високата цена, дишайки " въздух " с 200 микрограма ФПЧ? Отговорът го знаем всички, само че най-добре могат да го " издишат " хората със сърдено-съдови и хронични болести.

Една от ограниченията, които имат за цел да лимитират замърсяването на въздуха беше и следващата акция на КАТ за инспекция на колите. От полицията са безапелационни, че в случай че замърсяването на въздуха от по-стар автомобил излезе над нормата, то санкциите щели да бъдат съществени. Но това не е вест, нито опасност за множеството водачи. Болшинството несъмнено биха предпочели да помислят за чистия въздух като си купят чисто нов автомобил, само че... какъв брой могат да си го разрешат? Поставянето на катализатори на колите би било положително, само че отчасти решение за справяне с ФПЧ. Най-добре би било, в случай че " Инерком " и Гинка Върбакова купят по един електромобил на хората, защото стана ясно, че могат да си разрешат да вземат участие в договорката за придобиване на електроразпределителното сдружение.

Какво обаче би се случило със сметките ни за тока? Или казусът с фините прахови частици може да остане забранен, пък когато спечелим шестица от тотото, тогава може би би трябвало да мислим по какъв начин да подобрим въздуха, който дишаме?

Надали уязвимите обществени групи в обществото биха спрели да се отопляват с нискокачествени въглища, сурови дърва, горене на облекла, гуми и всевъзможен тип отпадък. Едва ли скоро това ще спре? Нито " зеленият билет ", който Столична община вкара, с цел да ограничи равнищата на фините прахови частици, нито безплатните буферни паркинги, нито обещанията, че се подхващат незабавни ограничения могат да дадат позитивен резултат, в случай че не си помогнем взаимно.

Ключът за разрешаването на казуса със замърсяването на атмосферния въздух не би трябвало да се търси единствено в държавните институции, а и в самите нас като общество, което би трябвало да спомогне за възстановяване на въздуха, който дишаме. " Да съдиш себе си е доста по-трудно, в сравнение с да съдиш другите. Осъдиш ли себе си значи си влъхва ", е споделил Антоан дьо Сент-Екзюпери. И по този начин до идната зима... кучетата си лаят, керванът на мръсният въздух си върви.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР