От Антикорупционния фонд призовават Специализираната прокуратура и АДФИ да проверят

...
От Антикорупционния фонд призовават Специализираната прокуратура и АДФИ да проверят
Коментари Харесай

Антикорупционния фонд иска Спецпрокуратурата да провери златната локва

От Антикорупционния фонд приканват Специализираната прокуратура и АДФИ да ревизират и да открият има ли осъществени престъпления от компанията, която прави ветеринарномедицински надзор по границата с Република Турция.

Дружеството, на което се разпорежда значимата задача да защищити България с оглед усложнената тогава епизоотична конюнктура в Турция, е основано на 22 февруари 2013 година, - дни преди да завоюва състезанието за избор на реализатор на профилактична стерилизация, пишат от АКФ.

От Фонда са алармирали Спецпрокуратурата и Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) за непозволеното възлагане на обществена активност на частно сдружение . Казусът е прочут като " Златната локва ", тъй като колите от Турция наложително минават през дезинфектиращата течност.

Договорът сред компанията и Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е подписан на 12-ти март 2013 година Той е за ветеринарномедицински надзор по границата с Република Турция. До края на 2018 година частното сдружение печели 27 милиона лв.. Информацията е по публични данни, оповестени от самото сдружение .

И досега не е ясна процедурата, по която новосъздадената компания " Пи.Еф.Си. " ЕООД е определена за тази активност. На уеб страницата на Агенцията по храните липсва информация за извършена процедура по реда на Закона за публичните поръчки или различен специфичен закон.

От АКФ се базират на медиите, че притежателят на определената компания - Лидия Валентинова Любенова, е родственик на известният в престъпните среди Красимир Каменов-Къро. От подписването на контракта до в този момент собствеността на сдружението е прехвърляна два пъти. От 8-ми август 2019 година е вписан нов едноличен притежател на капитала - Атанас Веселинов Едрев , някогашен притежател на компания за защита и детективска активност.

Управителят на компанията, Борислав Георгиев Карев, е търговец на игрално съоръжение и някогашен съучастник на Димитър Тодоров Баджаков , задържан за трафик на цигари и споменаван в медиите по отношение на друга престъпна активност, пишат от Антикорупционния фонд.

Те се базират на законите, съгласно които профилактичната стерилизация на влизащите в страната коли става от публични ветеринарни лекари. Те са държавни чиновници и то единствено на БАБХ. Няма законово планувана опция тази активност да се даде посредством възлагане на други лица .

Освен дезинфекцията, частната компания събира и държавни такси и ги внася в бюджета. Нито в Закона за държавните такси, нито в Закона за Българската организация по сигурност на храните е планувана опцията частни сдружения да събират държавни такси .

Държавни такси се събират единствено от органите на правосъдната власт или от други държавни органи или бюджетни организации в размери, избрани с цени, утвърдени от Министерския съвет, и постъпват в държавния бюджет, в случай че със закон е планувано друго.

В случая всички условия на Закона за държавните такси са нарушени, тъй като таксите се събират от частно сдружение. Те постъпват като доход за частното сдружение, не е известно каква част от събраната такса постъпва в държавния бюджет . Самите такси се дефинират изцяло непрозрачно посредством контракт, който БАБХ отхвърля да разгласява .

Неизвестно остава и правното съображение за прекачване на средства към Агенцията по храните, в случай че тя не прави услугата, за която се заплащат таксите , пишат от Антикорупционния фонд.

Въпреки извоювано дело от АКФ много мъчно съумяват да се доберат до информация за контракта с " Пи Еф Си ", процедурата по сключването му, събраните такси и преведените към страната суми. От Фонда следят косвено договорката и считат, че е нарушено условието размерът на таксата да се образува въз основа на разноските за осъществяване на услугата. Според тях от сдружението поставят сред 20 до 50% надценка на плануванаъа такса.

" Годишните финансови доклади на " Пи.Еф.Си. " за интервала 2013 година - 2018 година, оповестени в Търговския указател, демонстрират растеж в приходите и в облагата на сдружението. През 2016 година чистата облага от активността е на стойност 6,56 млн. лева, през 2017 година - 7 млн. лева, а през 2018 година - 8,7 млн. лева За съпоставяне през предходните 2015 година (3,3 млн. лева.) и 2014 година (1,3 млн. лева.) регистрираната облага е доста по-малка. За 2013 година, когато по обществени данни, сдружението е работило едвам към месец, облагата му възлиза на 55 хиляди лева . ", оповестиха от АКФ.

И досега, сдружението не е разгласило годишния си финансов доклад за 2014 година, като вместо това е показало в Агенция по вписванията празна бланка за ГФО, пишат от Антикорупционния фонд. Тяхната оценка е, че има неуважение на законовите условия и блян за скриване на подлежащи на издание финансови данни .

При такава явно доходоносна активност поражда въпросът за какво държавната институция независимо не прави тази активност, която е предоставена на БАБХ по законов път, недоумяват от антикорупционния фонд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР