От Антикорупционния фонд (АКФ) сезираха прокуратурата за скъп наем на

...
От Антикорупционния фонд (АКФ) сезираха прокуратурата за скъп наем на
Коментари Харесай

Сезираха прокуратурата за скъп наем на областния административен съд

От " Антикорупционния фонд " (АКФ) сезираха прокуратурата за безценен наем на постройката, където е Административния съд - София област, оповестиха от АКФ.

Сградата е на столичната улица " Съборна " № 7. Помещенията в началото са наети от Правосъдното ведомство по времето на министър Миглена Тачева, с контракт № 15-00-566 от 15 октомври 2007 година

 Откриват новата постройка на Върховна прокуратура
Откриват новата постройка на Върховна прокуратура

Новите работни пространства ще бъдат открити от министъра на правораздаването Миглена Тачева

Към оня миг постройката е наета за потребностите на правосъдната власт против цена от 16 евро на квадратен метър . От антикорупционния фонд се базират на обществените данни, към датата на подписването на контракта, съгласно които междинната цена за квадратен метър в региона на " Съборна " е била 11.38 евро.

Договорът, подписан от Министерството на правораздаването обаче, е за много висока над междинната стойност, като се има поради и забележителната обща повърхност на постройката - 2399.57 кв. м .

С влизане в действие на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България /ДВ бр. 100/18.12.2015г./ и Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт /ДВ бр. 28/08.04.2016г./ недвижимите парцели на правосъдната власт минават в ръководство на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) .

Това е повода от Висш съдебен съвет да сключат нов контракт № ВСС-4637/30.03.2017г. за наем на постройката на ул. " Съборна " №7. Сградата е благосъстоятелност на " Транслат " АД. И при този контракт наемната цена остава непроменена от тази на последния анекс към контракта сред Министерството на правораздаването и " Транслат " АД или 13,50 евро на квадратен метър .

От Висш съдебен съвет дават отговор на питане на АКФ, че междинната наемна цена за региона, по времето на сключване на контракта, е била 7,89 евро на квадратен метър.

Подписаният от Висш съдебен съвет контракт е на съвсем двойна цена. Твърдяната причина за сключването на тази, както наподобява, неизгодна договорка, е че не бил разполагаем различен парцел в региона, който да може да обезпечи работна повърхност на едно място за работата на администрацията на Висш съдебен съвет, Административен съд - София Област, Софийска градска прокуратура и Окръжна прокуратура - град София . От Висш съдебен съвет не изясниха какво постанова тези звена на правосъдната власт, които се обитават на " Съборна ", да се намират тъкмо в този регион, пишат от форума.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР