От Антикорупционния фонд (АКФ) сезираха прокуратурата за нереализирания най-голям фотоволтаичен

...
От Антикорупционния фонд (АКФ) сезираха прокуратурата за нереализирания най-голям фотоволтаичен
Коментари Харесай

Сигнализираха прокуратурата да провери загуби за €1 млн. на община Пазарджик

От Антикорупционния фонд (АКФ) сезираха прокуратурата за неосъществения максимален фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа , оповестиха от АКФ.

Местната власт в Пазарджик не търси 1 милион евро наказателна клауза за несъблюдение по контракта си с " Риал Стейтс " на Гинка Върбакова , твърдят от Антикорупционния фонд. Това е повода те да сезират прокуратурата за незадоволително грижи за стопанисването на общинско имущество в Пазарджик.

Според следствие на АКФ по проблема на " Риал Стейтс " ЕООД, сдружението не е изпълнило задължението си по контракта си с Община Пазарджик за създаване на фотоволтаичен парк от 50 MW край селата Априлци, Елешица и Сбор. По контракт компанията е трябвало да вкара в употреба мощностите в период от 32 месеца след издаване на строителното позволение. На процедура това е трябвало да се случи до началото на 2013 година

От Търговския указател е видно, че компанията не е осъществила и по-голямата част от контрактуваната инвестиция в размер на 400 000 000 лева . Община Пазарджик досега пропуща да си изиска неустойката в размер на 1 милион евро.

Срещу 500 000 лв. и конкурс Община Пазарджик продава на " Риал Стейтс " близо 2000 декара. Върху земята има дървесина за милиони. В контракта има ясно дефинирани условия и наказателна клауза при несъблюдение.

Документът е подписан на 04 юли 2008 година Според клаузите му, когато статутът на земята бъде променен, вложителят следва да построи в парцела " Соларен фотоволтаичен парк ", включващ фотоелектрически модули, следящи системи и инвертори, основани от водещи международни производители . Договорено е слънчевата фотоелектрическа централа да възлиза на 50 MW номинална силова апаратура.

Соларната станция би трябвало да бъде построена в границите на 32 месеца от датата на издаване на строително позволение . Според специалистите на АКФ всяко друго тълкувание на контракта би било форма за заобикаляне на закона .

При договорката е контрактувано от " Риал Стейтс " ЕООД да влагат без разноските по смяната на предназначението на земята и проектирането минимум 400 милиона лв. . Освен това компанията се ангажира да разкрие и поддържа в продължение най-малко на 2 години минимум 52 работни места за служащи с непрекъснат адрес в Община Пазарджик.

Продавачът има право да скапе договорката, като задържи към този момент платените му пари, ако купувачът въобще не стартира строителство на централата . Изрично е посочено, че в случай че купувачът не е осъществил цялостния размер на контрактуваните фотоволтаични мощности в период или пък не е извършил друго от изискванията в контракта, той дължи наказателна клауза в размер на 1(един) милион евро, пишат от Антикорупционния фонд.

 Депутат от ГЕРБ предложил ходатайство при изкупуване на банкрутирали фотоволтаици
Депутат от ГЕРБ предложил ходатайство при изкупуване на банкрутирали фотоволтаици

Мейли с оферти да бъдат изкупени, откакто банкрутират, получават притежатели на централи

Според графика със периодите, показан пред ДКЕВР за строителството на плана, построяването на фотоволтаичната централа " Априлци " следва да бъде осъществено на 2 стадия .

Първият планува създаване на присъединителна подстанция и създаване на 40 MW фотоволтаични панели със период на въвеждане в употреба до края на месец декември 2012 година Втори стадий включва създаване на още 20 MW фотоволтаични панели със период на въвеждане в употреба до края на месец 12.2014 година Това обаче не се случва.

Разрешението за градеж е издадено на 16 април 2010 година и първият стадий от построяването и стартирането в употреба на фотоволтаичната централа с обща мощ 1,15 MW е приключен през февруари 2011 година

На 22 юни 2012 година е пусната в употреба централа с мощ 1,3 MW .

Четири години по-късно, в Доклада за активността на " Риал Стейтс " ЕООД към Годишния финансов доклад за 2016 година излиза наяве, че се планува инсталиране на последваща мощ от 20 MW. Това предугаждане е включено в точка " Перспективи и развиване " като изискването е да се обезпечи финансиране на плана.

Година по-рано, на 11 май 2015 година Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) приключва лиценза на компанията. Решението на КЕВР е в отговор на подадено на 28 декември 2015 година от " Риал Стейтс " ЕООД заявление за преустановяване на лицензията пред КЕВР. Искането за прекъсване на лиценза е стимулирано със законодателната смяна от 2015 година Според нея, добивът на " зелена сила " става надалеч по-нерентабилно занятие.

Към днешна дата в слънчев фотоволтаичен парк " Априлци " са построени две фотоволтаични централи с обща конфигурирана мощ 2,45 MW, вместо обещаните 50 MW , пишат от АКФ. Няма градеж за създаване на други мощности. От годишния отчет за активността на сдружението за 2012г. излиза наяве, че личният състав за 2011 година е трима души, а за 2012 година - двама. Не е изпълнен задължението към общината да се разкрият 52 работни места в първите 2 години от действието на централата.

От сдружението не са изпълнили още един ангажимент. На 16 януари 2018 година " Риал Стейтс " ЕООД продава два от трансферираните от Община Пазарджик недвижими парцела с обща повърхност 459,751 дка. В същото време компанията е задължена да не се отчуждава парцела до въвеждането в употреба на парка. Стойността на договорката е 977 915 лева Припомняме, от компанията са придобили земята за 500 000 лв. .

На питане от АКФ до кмета на Пазарджик Тодор Попов дали има несъблюдение на контракта от страна на " Риал Стейтс " ЕООД, Попов е декларирал, че няма зародили разногласия сред Община Пазарджик и " Риал Стейтс " ЕООД по осъществяването на контракта.

Няма подписани съглашения сред община Пазарджик и " Риал Стейтс " ЕООД, не са предприемани дейности за търсене на наказателна клауза по същия контракт и договорът не е преустановен.

Според Тодор Попов не е налице несъблюдение от страна на " Риал Стейтс " ЕООД .

" Поради това, че в период е изпълнено задължението за създаване на " Соларен фотоволтаичен парк " не са осъществявани инспекции и не е възлагано осъществяването на такива ", е декларирал Попов пред АКФ.

От неправителствената организация недоумяват за какво Община Пазарджик не е проверила обект, който би трябвало да е най-мащабната инвестиция в региона , със поръчка да се трансформира в най-големия фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа.

Както към този момент беше посочено, конфигурираната номинална мощ е 2,45 MW или повече от 20 пъти по-малко от задължението по контракт .

" Остава неразбираемо за какво Община Пазарджик смята, че в период е изпълнено задължението за създаване на " Соларен фотоволтаичен парк " с мощ 50 MW. Очевидно е, че " Риал Стейтс " ЕООД не е направило контрактуваните вложения в размер на милиона лв. и не са разкрити 52 работни места в продължение на най-малко 2 години ", пишат от АКФ, които се базират на годишните финансови доклади и годишните отчети за активността на " Риал Стейтс " ЕООД.

Според докладите, нито едно от отговорностите по контракта с Община Пазарджик не е изпълнено . Не е ясно на какво съображение кметът, който е представител на общината, твърди, че не е налице несъблюдение от страна на " Риал Стейтс " ЕООД.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР