От антикорупционните закони има смисъл, но те не биха могли

...
От антикорупционните закони има смисъл, но те не биха могли
Коментари Харесай

Дончев: Законите не могат да спрат корупцията

От антикорупционните закони има смисъл, само че те не биха могли да изкоренят корупцията.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, който дава отговор за административната промяна, в изявление за NOVA.

Чиновниците са 3 пъти повече от армията, някои със заплати над 2000 лева

Борисов даде месец на администрацията

Дончев назова „ илюзия” допускането, че закон и ново звено против злоупотребите по високите етажи на властта ще могат да напълно да решат казуса с корупцията.

„ Корупцията не е запазена марка на висшия държавен ешелон. Тя е на всички места и в нея взе участие огромна част от българския народ”, счита вицепремиерът, съгласно който битката би трябвало да се води от всички.

Дончев внесе уточнения и по отношение на оповестения преди няколко дни проект за промяна в администрацията през идващите две години.

Напълно е допустимо да има съкращения измежду държавните чиновници, само че това ще се направи за администрацията бъде изменена и да работи по-добре ,

разгласи вицепремиерът.

Първата стъпка е почналата цифровизация на архиви, регистри, документи и услуги, която е „ ключът към административната реформа”.

„ Гражданинът да вземе уверение от една администрация и да го носи на друга е надълбоко порочно, тъй като по този начин той влиза в ролята на пощальон на администрацията”, счита Дончев.

Около 100 закона и 200 подзаконови нормативни акта би трябвало да бъдат изменени единствено с цел да отпаднат 8 документа, които към този момент да се предават сред администрациите по цифров път, разкри вицепремиерът.

„ Това е единствено първата крачка, а до момента в който стигнем до финалната линия имаме още 10 или 20”, добави той.

Дончев съобщи, че се надява до 2020 множеството от административните услуги да са налични по електронен път и доста рядко да има мотив да се върви до гишета.

Дотогава не следва „ самоцелно” редуциране на 1/3 от чиновниците в държавните и общински админситративни служби ,

посочи вицепремиерът.

Целта е оптимизация на работата посредством централизиране на избрани услуги.

„ Във всяка държавна или общинска работа има счетоводител, IT-специалист, юрист, звено за човешки запаси. Не във всяка работа има потребност от обособени звена”, изясни вицепремиерът проекта за промяна.

Идеята е всички тези услуги да станат споделени сред администрациите – т.е. по едно звено „ човешки ресурси”, счетоводство или IT да работи с всички държавни администрации.

“От това се покачва качеството. Дали ще докара до редуциране на хора? Напълно е допустимо. Голямата цел обаче е администрацията да ни коства по-малко пари и да работи по-добре”, съобщи Дончев.

В държавната администрация ще има промени и „ няма нищо лошо” един счетоводител след време да е на пазара на труда и да си търси работа в с частна компания, добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР