От ALDE цитират огромни различия със социалдемократите като причина за

...
От ALDE цитират огромни различия със социалдемократите като причина за
Коментари Харесай

Румънският премиер със заявка да остане на власт въпреки разпада на коалицията

От ALDE цитират " големи разлики " със социалдемократите като причина за отдръпването им

Социалдемократите имат 205 от общо 465 места в Народното събрание. Румънският министър председател Виорика Дънчила съобщи, че нейната Социалдемократическа партия (PSD) ще резервира властта си, макар че остана без съдружен сътрудник и е изправена пред избор на съмнение, пожелан от главната опозиционна партия. В началото на седмицата PSD изгуби болшинството си в Народното събрание, откакто младшият сътрудник - демократичната ALDE, напусна обединението.

Защо се отдръпна ALDE

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Либералите настояват, че тяхното отдръпване се дължи на " големи неразбирателства " със социалдемократите. " Доверието ми беше съществено разтърсено след серия от ограничения, подхванати без моята консултация ", разяснява обстановката водачът на ALDE Кълин Попеску-Търичану. Трима от общо четирима министри от редиците на либералите подадоха оставките си, като единствено министърът на външните работи Рамона Манеску отхвърли да го направи.

Два дни преди да отдръпна ALDE, Търичану загуби вота на държавното управление за общ претендент на обединението на президентските избори, които ще се проведат през ноември. Ултимативната поддръжка отиде при Дънчила, която ще се състезава за поста с настоящия президент Клаус Йоханис.

Какво следва

След отдръпването на ALDE социалдемократите останаха с 205 от общо 465 места в Народното събрание. За да запълни изчезналите 25 места до болшинство, PSD потърси поддръжката на партията на етническите унгарци UDMR, които имат 31. Още във вторник обаче зам.-председателят на UDMR Атила Короди отхвърли такава и съобщи, че до идващите избори партията му ще застане зад държавно управление, формирано от опозиционни партии.

Самите опозиционни партии към този момент обявиха, че желаят да смъкват държавното управление на Дънчила, а най-голямата от тях - Националлибералната партия (NLP), възнамерява да изиска избор на съмнение. " Ще го внесем, когато съберем 233 подписа, с цел да сме сигурни, че има ясно болшинство, което може да смъкна държавното управление на Дънчила ", разяснява водачът на NLP Людовик Орбан. От друга страна, Дънчила има период от 45 дни, в които би трябвало да предложи заместници на напусналите министри и да изиска избор на доверие в новия кабинет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР