От АИКБ са сигурни, че с предложението за незаплащане от

...
От АИКБ са сигурни, че с предложението за незаплащане от
Коментари Харесай

Васил Велев: Човек боледува веднъж в годината

От АИКБ са сигурни, че с предлагането за незаплащане от работодателя на първия ден от болничните се санкционират единствено недобросъвестните служащи, които мамят с болничните .

При дългите болнични би трябвало да се трансформират стандартите и да се ускори контролът, само че съгласно разбора на Национален осигурителен институт има голям растеж на тридневните болнични .

Това съобщи в отговор на въпрос на news.bg ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по предлагането първият ден от болничните да не се заплаща. Велев взе участие в спорен конгрес на тематика " Да извадим триумфа от анонимност ".
анкета
Кой да заплаща първия ден болнични и да спрат измамите?
Национален осигурителен институт Работодателите НЗОК Да не се заплаща Нямам мнение Виж резултати
Национален осигурителен институт

Работодателите

НЗОК

Да не се заплаща

Нямам мнение

Според Васил Велев хората, които злоупотребяват с късите болнични няма да получат възграждения за този интервал , за който се взимат. " Човек боледува един път в годината ", счита Велев.

От АИКБ не се тормозят, че хората могат да идват заболели на работа . " Това не е неповторима българска небивалица, а по този начин се практикува и в редица други страни ", сподели Васил Велев.
 С болничните заплащат нарастването на пенсиите
С болничните заплащат нарастването на пенсиите

Хасан Адемов не вижда легитимност в предлагането за неплатен първи ден от болничните

По думите на Велев въпросът с болничните съществува като проблем и те бележат голям растеж през последните години. Дотук сякаш по този въпрос няма спор. Оттам насетне следват пътищата за разрешаването на казуса с подправените болнични и препоръчаното решение да се не заплаща първият ден от болничните е решение, което се практикува в страни от Южна Европа, посочи Васил Велев.
 Учители готвят митинги и затваряне на учебни заведения поради болничните
Учители готвят митинги и затваряне на учебни заведения поради болничните

От Синдикат " Образование " зоват премиера да се намеси

Според него късите болнични доста мъчно могат да бъдат контролирани . За това в другите страни се практикува самоконтрол.

Шефът на АИКБ счита, че предлагането да се включат солидарно както работодателите, по този начин и служащите , с изключение на Национален осигурителен институт в заплащането на болничните, е положително за хората, които са правилни и незлоупотребяват с взимането на болнични. " Всички споделят, че когато човек се разболее, той ще загуби заплащане за един ден, единствено че правилният човек ще завоюва всички останали дни, в които е болничен и няма да дели създаденото от него с измамниците ", изясни Велев.

Той уточни, че когато хората не се явяват на работа без предизвестие, ненадейно и неоснователно на работа , а " отпътуват да прибират овощната градина или на дълъг уикенд в Гърция ", доста сектори не могат да започват и се бавят поръчки .

На въпрос какъв е профилът на злоупотребяващите с болнични, Велев съобщи, че не би ги разчраничил, само че в частния бранш и промишлеността недоволствата на мениджърите и предприятията нарастват. Той регистрира, че с всяка последваща година казусът се уголемява, тъй като е доста елементарно и безнаказано да се злоупотреби с болнични .
 КНСБ излиза на народен митинг за първия ден от болничния
КНСБ излиза на народен митинг за първия ден от болничния

Събраната до сегашния миг информация демонстрира паника и хората не одобряват сходно предложение

" Все повече хора стават имамници. Това ли желаеме ние ? ", запита шефът на АИКБ, съгласно който с мярката първият ден от болничния да не се заплаща се пазят порядъчните, добросъвестните и правилните хора, тъй като те ще получат повече средства. АИКБ са подготвени да седнат на една маса със синдикатите по време не Тристранката и да се схванат по въпроса с болничните.

Запитан по какъв начин би коментирал концепцията трите дни от болничните да се заплащат от Национален осигурителен институт, Велев означи, че по този начин направеното предложение няма да препятства по никакъв метод измамите с подправените болнични , които ги има и към сегашния миг.
 Тома Биков: До 100% правдивост с болничните не може да се стигне
Тома Биков: До 100% правдивост с болничните не може да се стигне

Според него положителната новината от дебата за болничните е, че въпреки всичко има големи измами с тях

Припомняме, концепцията първият ден от болничните да не се заплаща беше показана след среща сред ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като да вземем за пример за майките на деца и болнични в резултат на трудови злополуки. Тя разяснява концепцията с думите: " Няма 100% правдивост ".

От Движение за права и свободи бяха безапелационни, че не поддържат обявеното предложение, защото съгласно тях това е прикрито нарастване на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха концепцията и предизвестиха, че в случай че тя бъде призната, те ще поведат хората на митинг.

Заради рецензиите към концепцията първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отхвърлиха те да са нейни създатели и подчертаха, че това било концепция на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отхвърли изказванията и съобщи, че по този начин и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха концепцията за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не би трябвало те да се натоварват с нито един ден болнични.

От КТ " Подкрепа " показаха подготвеност да изоставен НСТС и да провеждат всеобщ народен работен митинг. Учителите също заплашиха с народен митинг и затваряне на учебни заведения, в случай че дебатът не бъде спрян.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР