От А1 България все още не са се запознали детайлно

...
От А1 България все още не са се запознали детайлно
Коментари Харесай

КЗК глоби "А1 България" с 800 хил. лв. заради договора с Handy

От " А1 България " към момента не са се срещнали детайлно с решението на Комисия за защита на конкуренцията, само че най-вероятно ще апелират. На фотографията: изпълнителния шеф на компанията Александър Димитров

© Надежда Чипева Още по тематиката
Три месеца след покупката им Петр Келнер към този момент има купувачи за телекомите си в Сърбия и Черна гора

Чешкият капиталов фонд на най-богатия човек в Централна и Източна Европа не пожела да разяснява пазарни клюки
26 ное 2018
Комисия за защита на конкуренцията санкции " Нет инфо " поради заблуждаваща и неразрешена сравнителна реклама

Санкциите са в размер на 267 хиляди лева, а двата сигнала са подадени от " Изиадс "
21 ное 2018
Комисия за защита на конкуренцията санкции Ozone.bg с близо 100 хиляди лева поради заблуждаваща реклама
14 ное 2018 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разгласи, че ще санкции телекома " А1 България " с 804 хиляди лева поради корист с по-силна позиция при договаряне на връзките си с " Хенди-тел ", сдружението, през което оперираха магазините Handy. Веригата затвори публично вратите и на последните си обекти през април, откакто изгуби контракта си с " Мобилтел ", която пък през май се ребрандира на " А1 България ". Обяснението на Handy тогава беше, че компанията не може да продължи активността си без контракта с телекома и множеството търговци на телефони също изчезват, тъй като устройства към този момент се купуват главно през операторите.

Въпреки че затварянето на Handy през април не беше изненадващо, след години на замиране на търговията на телефони отвън телекомите " Хенди-тел " е подала сигнал в Комисия за защита на конкуренцията с изказвания за нарушавания поради корист с по-силна позиция при договаряне.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Злоупотреба със мощ

От Комисия за защита на конкуренцията са разкрили, че на 22 август " А1 България " е прекратила с документално предупреждение дълготрайните си търговски връзки с " Хенди-тел ". " Това държание, както и посочените учредения за преустановяване съставляват деяние по корист с по-силна позиция на договаряне, което поврежда ползите на " Хенди-тел " като по-слаба страна в правното отношение, а по този начин също и ползите на крайните консуматори, клиенти на предоставяните от комерсиалния представител услуги ", се споделя в решението на регулатора.

Според Комисия за защита на конкуренцията " Хенди-тел " е застрашена от изцяло изгубване, тъй като е оперирала на извънредна база с оператора. Продължаване на съществуването на компанията в този си тип, без контракт с " А1 България ", е на процедура невероятно, написа още в решението.

В апогея си Handy имаше над 150 обекта в страната и над 800 чиновници, само че през годините числата постепенно се свиха и пазарът се трансформира към всеобща продажба на телефони през магазините на самите оператори.

" А1 България " най-вероятно ще апелира

Пред " Капитал " от " А1 България " разясниха, че юридическите специалисти на компанията към момента не са се срещнали детайлно с решението на Комисия за защита на конкуренцията и телекомът не може да даде прецизен коментар какви ще бъдат последващите дейности. " С всички свои дейности " А1 България " постоянно следва законовите разпореждания и работи в ползите на своите клиенти и сътрудници. Това е нашата позиция и в съответния проблем, по тази причина най-вероятно ще апелираме решението пред Върховния административен съд в избрания от закона период ", разясниха от оператора.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен период. Глобата се равнява на 2% от чистите доходи от продажби от даването на електронни съобщителни услуги и разпространяване на телевизионни стратегии на сдружението за 2017 година

Решението е последното от редица намеси на Комисия за защита на конкуренцията, за която ноември се оказа претрупан месец. Регулаторът първо санкции онлайн магазина Ozone.bg за подвеждаща реклама със 100 хиляди лева, след което разгласи поръчката на БДЖ за нови влакове за противозаконна, а през предходната седмица санкции и " Нет инфо " с 267 хиляди лева поради заблуждаваща и неразрешена сравнителна реклама.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР