От 9 юли 2020 във фоайето на музея ще бъде

...
От 9 юли 2020 във фоайето на музея ще бъде
Коментари Харесай

НПНМ при БАН представя изложбата БОЯН – СЛЕДИ В НАУКАТА

От 9 юли 2020 във фоайето на музея ще бъде показана изложбата “БОЯН – СЛЕДИ В НАУКАТА ”, отдадена на научните достижения на зоолога и биоспелеолог Боян Петров .
По време на събитието ще бъдат показани за първи път два видеоклипа, които Боян е снимал на Шиша Пангма на 28 април 2018. Това са едни от последните фрагменти на известния наш планинар, преди да стартира съдбовното си нанагорнище на върха, в които споделя за зоологичните си проучвания при височинните експедиции.
Боян Петров е измежду дребното зоолози в света, съумял да събере сбирки от границата на разпространяване на живота на височини над 6000 метра, което го подрежда измежду най-хубавите български полеви откриватели. Обогатил е сбирките на Националния природонаучен музей-БАН с десетки екземпляри от скотски типове, някои от тях нови за науката, които към този момент са избрани и са изложени в актуалната експозиция, дружно с част от дневниците и сбирките му.
Освен планинар Боян е отличен спелеолог, изследвал пещерите и пещерната фауна у нас и по света. Посетителите ще могат да видят прониквачния му костюм и научната му екипировка за проучване на прилепи и други пещерни животни.
На името на Боян Петров до през днешния ден са кръстени 10 типа животни, измежду които стоножката BalkanopetalumpetroviStoev&Enghoff, 2003 (от пещери в Източните Родопи), мокрицата TrichoniscuspetroviAndreev, 2002 (от пещери в Западните Родопи), бръмбарите GueorguievellapetroviGiachino&Gueorguiev, 2006 (от пещери край село Смилян, Смолянско) и EustrapetroviGueorguiev, 2014 (от пещера в Юнан, Китай), водният охлюв BelgrandiellapetroviGeorgiev, 2014 (от пещера Чучура край с. Станчов хан, Тревненско), дървеницата ScirtetelluspetroviSimov, 2006 (от високите елементи на Каракорум наоколо до върховете К2 и Броуд пик) и други
Голяма част от научните му сбирки остават към момента непроучени. Сред тях без подозрение има десетки непознати за науката типове безгръбначни животни.
Събитиетто във FB: https://www.facebook.com/events/310056363364791/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР